2min

Nintendo heeft jarenlang volgehouden dat het alleen games zou blijven maken voor de eigen gameconsoles, maar het bedrijf realiseert zich dat ze het daarmee niet gaan redden, binnenkort verschijnt Super Mario mogelijk gewoon op je Android-smartphone of iPhone.

Nintendo gaat een samenwerking aan met het eveneens Japanse bedrijf Dena. Dat bedrijf heeft meer ervaring met het ontwikkelen van sociale en mobiele games. Samen gaan de bedrijven dan ook games ontwikkelen voor mobiele platformen. Daarvoor worden onder andere titels gebruikt waarvan de rechten bij Nintendo liggen, bijvoorbeeld Super Mario. Of het ook zover komt is afwachten, Nintendo heeft namelijk nog geen titels bekendgemaakt.

Nintendo heeft verder aangegeven dat het geen games gaat porten, het gaat echt compleet nieuwe games ontwikkelen voor de mobiele platformen. We gaan dus geen bestaande Wii- of Wii U-games terug zien op de mobiele platformen.

Het doel voor Nintendo is om een groter publiek te bereiken en ongetwijfeld de omzet en de winst van het bedrijf te verhogen. Aandeelhouders roepen al jaren om mobiele games maar Nintendo hield al die tijd voet bij stuk dat het zich op de eigen platformen bleef richten. Daar is nu dan eindelijk verandering in gekomen. Nintendo was bang dat als het zijn exclusieve titels gaat uitbrengen op andere platformen, de hardware helemaal niet meer verkoopt.

Wii 3?

Nintendo heeft ook bekendgemaakt dath et een nieuwe console in ontwikkeling heeft met de codenaam NX. Wat voor console die precies moet worden is nog onduidelijk. Dit kan een opvolger zijn van de Wii U, maar het zou ook zomaar een mobiele gameconsole kunnen zijn. Al is de markt voor mobiele gameconsoles er de laatste jaren niet beter op geworden, mede door de opkomst van smartphones en tablets. Een nieuwe Wii-console ligt dan ook meer voor de hand.

Nintendo verwacht dat de samenwerking met Dena geen effect gaat hebben op het huidige fiscale jaar, voorlopig hoeven we dus nog geen mobiele Nintendo games te verwachten. De eerste games worden op zijn vroegst pas in 2016 verwacht.