2min

Samsung is gestart met de massaproductie van goedkope eMMC-chips van 128GB, deze chips komen in grote aantallen beschikbaar om gebruikt te worden in mobiele producten. Samsung zal de chips zelf gaan toepassen in zijn midrange-producten aangezien het in zijn nieuwe vlaggenschepen UFS 2.0-chips gebruikt.

Samsung is met de introductie van de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge afgestapt van het eMMC-opslaggeheugen. In plaats daarvan maakt het bedrijf nu gebruik van UFS 2.0-chips die vele malen sneller zijn. Samsung is op dit moment de enige fabrikant die UFC 2.0-chips gebruikt in zijn mobiele producten maar dat gaat ongetwijfeld snel veranderen.

De eMMC-chips van 128GB gaan de komende tijd in elk geval flink in prijs dalen want Samsung heeft besloten deze chips in massaproductie te nemen voor de eigen midrange-producten maar ook voor andere fabrikanten om te gebruiken in hun mobiele producten. Waarschijnlijk gaan we hierdoor het komende jaar een flinke stijging zien in de opslagcapaciteit van mobiele producten.

Het eMMC 5.0-geheugen dat Samsung nu in massaproductie heeft genomen is in staat om data uit telezen op een snelheid van 260 MB/s. Voor willekeurige lees- en schrijfoperaties kan het geheugen respectievelijk 6000 en 5000 IOPS per seconde aan. Dat is voldoende voor het verwerken van HD-video en geavanceerde multitasking. Daarmee liggen de IOPS ongeveer 10 keer zo hoog als voor een externe SD-kaart. Samsung gebruikte dit geheugen al in SSD’s voor datacenters, servers en pc’s maar nu dus ook voor mobiele producten.

Waarschijnlijk gaan we een flinke toename zien in toestellen met 128GB aan opslagcapaciteit en zonder microSD-slot.