‘Samsung Galaxy S6 wordt stuk sneller dankzij nieuw opslaggeheugen’

Volgens de website ETNews uit Korea gaat Samsung in de Galaxy S6 gebruikmaken van een nieuw soort opslaggeheugen genaamd UFS 2.0. Dit is een nieuwe vorm van NAND-flash die maar liefst drie keer zo snel is als het huidige NAND-geheugen in smartphones.

Samsung is wereldwijd een van de grootste fabrikanten van opslaggeheugen en investeert ook flink in het verbeteren van het geheugen. Samsung heeft ook hele productlijnen met opslagproducten zoals SSD’s voor consumenten en zakelijke gebruikers. Nu zou Samsung begonnen zijn aan de massaproductie van Universal Flash Storage (UFS) 2.0, wat vanaf volgend jaar zijn weg moet vinden naar de eerste Samsung-smartphones. Daarbij ligt het voor de hand dat de Samsung Galaxy S6 het eerste toestel is dat dit geheugen gaat krijgen.

Het grote voordeel van UFS 2.0 is dat het maar liefst drie keer zo snel is. Het huidige NAND-geheugen (eMMC) haalt een snelheid van ongeveer 400 MB per seconde, terwijl het nieuwe geheugen een snelheid van 1,2 GB per seconde haalt. Verwacht wordt dat er qua stroomverbruik weinig verandert, mogelijk daalt dat zelfs iets bij het nieuwe geheugen.

Het nieuwe UFS 2.0-geheugen is overigens een algemene standaard die door verschillende fabrikanten in de Joint Electron Device Engineering Council (JEDEC) is vastgesteld. Andere deelnemers van de JEDEC zijn Micron, Nokia, SK Hynix en Toshiba. UFS zal uiteindelijk ook zijn weg gaan vinden naar SD- en microSD-kaartjes.

Samsung is overigens niet de enige smartphone-fabrikanten die UFS gaat gebruiken, ook de Chinese fabrikant Xiaomi wil UFS gebruiken in nieuwe smartphones. Waarschijnlijk volgen veel andere fabrikanten ook snel. Het voordeel van Samsung is natuurlijk dat het bedrijf de chips zelf produceert en daarom geen last heeft van de perikelen rondom vraag en aanbod in de markt.

Bron:ETNews