2min

Tags in dit artikel

, ,

Samsung Electronics is begonnen met de productie van ’s werelds eerste embedded Universal Flash Storage (eUFS) met een capaciteit van 512 gigabyte. Die is geschikt voor nieuwe smartphones, die nu maximaal 256 gigabyte aan opslaggeheugen hebben.

Volgens Samsung kan een vlaggenschiptelefoon dankzij de nieuwe technologie tot 130 video’s die tien minuten duren in UHD-kwaliteit opslaan. Verder zou een smartphone een full HD-video van vijf gigabyte binnen zes seconden kunnen overzetten naar een SSD-schijf.

Snelle ontwikkeling

De ontwikkelingen binnen Samsung gaan snel. In januari 2015 presenteerde het bedrijf een 128GB eUFS en een 256GB-versie. De nieuwste 512GB eUFS bestaat uit acht stapels van 64-layer 512 gigabit V-NAND en een controller. Het beschikt over een dubbele hoeveelheid geheugen, maar heeft hetzelfde formaat als de 256GB-variant.

Vooral dankzij de controller wordt winst behaald. Die kan virtuele adressen sneller omzetten naar fysieke adressen. In combinatie met nieuwe mapping-technologie zorgt dat voor veel snellere werking van het opslagmedium. Zo is de leessnelheid zo’n 860 megabytes per seconde en de schrijfsnelheid 255MB/s. Mede daardoor kan die snelle overdracht van data gerealiseerd worden.

Goede zaken

Samsung doet overigens goede zaken met de verkopen van chips en opslagmedia. Afgelopen kwartaal boekte het bedrijf een recordomzet van 47,5 miljard euro en dat kwam vooral door de chipafdeling. Die bleek goed voor de helft van de omzet van Samsung en driekwart van de winst.

Volgens Samsung komt dat vooral door de toenemende vraag naar mobiele apparaten en grotere servercapaciteit. Nieuwe producten als deze eUFS kunnen helpen de vraag verder te stimuleren.