2min

De Chinese bedrijven Foxconn en Tencent hebben bekendgemaakt samen te gaan werken voor de ontwikkeling van een slimme elektrische auto. Of de auto ook zelf kan rijden is nog onduidelijk, wel is duidelijk dat de bedrijven als doelstelling hebben een auto te ontwikkelen die slechts 15.000 dollar kost. Dat is ongeveer een derde van het prijskaartje van een Tesla.

Foxconn heeft eind vorig jaar 10,5 procent van de de aandelen van China Harmony Auto overgenomen. Dat bedrijf verkoopt in China veel luxe auto’s en daarmee zou Foxconn zich al hebben verzekerd van een goed afzetkanaal. Foxconn produceert op dit moment enorm veel elektrische apparaten, waaronder vrijwel alle producten van Apple.

Foxconn is een van de grootste werkgevers in China en draait zijn hand niet om voor een investering van een paar miljard dollar. Het bedrijf stapt nu in de voetsporen van Google en Tesla en gaat een slimme elektrische auto ontwikkelen. Onduidelijk is nog of de auto van Foxconn ook zelfrijdend zal gaan worden. Foxconn is vooral een productiebedrijf en is dan ook een samenwerking aangegaan met Tencent. Tencent is de maker van de populaire chatapp WeChat. Dat is na WhatsApp de grootste berichtendienst ter wereld, WeChat is vooral populair in Azië. Tencent is verantwoordelijk voor de software-ontwikkeling en internettoepassingen in de auto.

Of de bedrijven de auto alleen in China op de markt willen brengen of ook in westerse landen is op dit moment ook nog onduidelijk. Voor de bestaande autofabrikanten is de stap van Foxconn mogelijk een groter gevaar dan Google of Tesla. Foxconn is een expert in het produceren van eindproducten en is in staat om heel snel een productie op te schalen naar grote hoeveelheden.

Foxconn hoeft overigens niet het wiel opnieuw uit te vinden, het bedrijf zal ongetwijfeld gebruik gaan maken van de kennis van Tesla. Dat bedrijf heeft al zijn patenten vrijgegeven en iedereen mag daar gebruik van maken.