2min

Google en Foxconn slaan de handen ineens om robots te ontwikkelen waarmee fabrieken kunnen worden geautomatiseerd. Foxconn is nu een van de grootste producenten ter wereld en maakt veel populaire apparaten, de stijgende loonkosten zijn echter een probleem en robots zijn wellicht het antwoord. Daar komt Google om de hoek kijken met het Robotica team dat wordt geleid door Andy Rubin.

Andy Rubin die aan het hoofd staat van Google’s Robotics-team en de CEO van Foxconn, Terry Gou, hebben elkaar recent ontmoet om de ontwikkeling van Google’s Robot technologie te versnellen in de fabrieken van Foxconn in Taiwan.

Rubin is geen onbekende, hij was degene die Android inc oprichtte en de eerste versie van Android ontwikkelde voordat het werd overgenomen door Google. Inmiddels ligt dat achter hem en werkt hij nu aan Robotica. Google’s Robotica afdeling heeft inmiddels al 8 overnames gedaan waaronder het vorig jaar overgenomen bedrijf Boston Dynamics, wat gespecialiseerd is in grote snelle robots die zelfs kunnen lopen.

De eerste focus ligt op het automatiseren van het productieproces, aangezien Foxconn vooral behoefte heeft aan het in de hand houden van de loonkosten. Het bedrijf heeft meer dan een miljoen werknemers in dienst. Gou zou enthousiast hebben gereageerd op een demonstratie van Google.

Foxconn heeft recent ook fabrieken geopend in de Verenigde Staten en zou dit mogelijk ook in Europa overwegen alleen door de hogere loonkosten heeft het bedrijf er baat bij dat veel processen worden geautomatiseerd door robots.

Google’s ambities zouden verder reiken dan alleen het automatiseren van het productieproces, het bedrijf wil ook buiten de fabrieken werken aan automatisering met behulp van robots. Bijvoorbeeld door de concurrentie aan te gaan met een retailer als Amazon, dat bedrijf onderzoekt of het drones kan gebruiken om pakketjes te bezorgen.