Turkije doet het inmiddels enkele keren per jaar, grote websites blokkeren als er iets op staat wat de overheid niet aan staat. Afgelopen weekend werden Facebook, Twitter en YouTube weer eens geblokkeerd voor alle Turken omdat er een foto op te zien was van de gijzeling van openbaar aanklager die vorige week plaatsvond. Inmiddels hebben de websites de foto verwijderd en zijn ze weer beschikbaar.

De Turken hebben er een handje van om de media te censureren en dat lukt ze in eigen land erg goed. Internationaal is dat niet mogelijk omdat de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in de meeste landen meer betekenis heeft dan in Turkije. Turkije zet daarop altijd zware middelen in om toch zijn zin te krijgen, Turkije wijkt er niet voor om grote websites volledig te blokkeren in het land. Zo werden afgelopen weekend Facebook, Twitter en YouTube geblokkeerd omdat daarop een foto was te zien van de gijzeling van een openbaar aanklager. De aanklager werd vorige week gegijzeld door radicaal linkse militanten en zou uiteindelijk om het leven komen.

De foto van de gijzeling was in vrijwel alle Europese landen te zien in kranten en op journaals, in Turkije was dat niet het geval, daar wordt de pers gecensureerd. De foto werd ook massaal gedeeld op social media, waardoor veel Turken de foto toch te zien kregen. Dit tot ergernis van de Turkse overheid die daarop via de Turkse rechtbank afdwong dat de websites de foto moesten verwijderen en anders geblokkeerd zouden worden. Een blokkade volgde daarop al snel waardoor de websites de foto uiteindelijk verwijderden maar Facebook en Twitter gaan wel in beroep bij de Turkse rechter. Of dat ook zin heeft is niet helemaal duidelijk. De websites zijn inmiddels weer beschikbaar