1 min

De Turkse overheid heeft weer de nodige online diensten geblokkeerd, mensen die zich in Turkije bevinden kunnen op dit moment geen gebruik maken van Facebook, Twitter, WhatsApp en YouTube. Het komt regelmatig voor dat de Turken wat sociale netwerken blokkeren, maar voor WhatsApp is het een nieuwe ervaring in Turkije.

Wat de exacte reden is voor de blokkade is niet helemaal duidelijk, mogelijk heeft te maken met de arrestatie van een aantal leiders van de pro-Koerdische democratische partij HDP en een inval in het partijkantoor. HDP is een van de oppositiepartijen in Turkije die het niet eens is met president Erdogan.

De grote providers TTNet en Turkcell hebben de verbinding met de sociale netwerken zo goed als afgeknepen waardoor het onmogelijk is de servers van de diensten te benaderen. Sommige kleine providers in Turkije hebben zich nog niet geconformeerd aan de blokkade, of dat nog gaat gebeuren is onduidelijk.

Veel Turken kijken inmiddels niet meer op van de blokkades, in Turkije worden om politieke redenen wel vaker sociale netwerken of websites afgesloten. Veel Turken hebben dan ook een VPN-abonnement om de blokkades te omzeilen. Het is onduidelijk hoelang de blokkade nog duurt.