2min

De NS heeft bekendgemaakt dat het met de Nederlandse telecomproviders rond de tafel gaat om te kijken welke provider het meest geschikt is om de internetverbinding in de trein de upgraden naar 4G. De huidige WiFi-verbindingen in de trein zijn gekoppeld aan routers die gebruik maken van een 3G-verbinding met het netwerk van T-Mobile.

Mensen die vaak met de trein reizen weten inmiddels wel dat de NS gratis WiFi aanbiedt in veel treinstellen. Ze weten waarschijnlijk ook dat deze verbinding met regelmaat veel te wensen over laat. Dat komt omdat de routers die de treinen gebruiken om verbinding met het internet te maken beschikken over een 3G-verbinding. Een 3G-verbinding is prima om een smartphone of zelfs een laptop van internet te voorzien, maar een of meerdere complete treincoupes is van een hele andere orde.

De NS wil de problemen met internetverbinding in de trein graag oplossen en met de uitrol van 4G-netwerken in Nederland is dat nu ook mogelijk. De NS gaat dan ook met alle providers rond de tafel om te kijken welke provider het beste aanbod heeft. Daarbij zal dekking, snelheid en uiteraard het kostenplaatje worden bekeken.

Op dit moment voorziet T-Mobile de treinen van internet via het 3G-netwerk. Op de NS-stations zijn ook draadloze netwerken beschikbaar maar die worden op dit moment geleverd door KPN. Dat is niet erg praktisch en de NS wil dan ook dezelfde aanbieder voor beide netwerken. Dat gaat uiteindelijk ook een hoop frustratie wegnemen bij gebruiken, op sommige stations die zijn overkapt, bijvoorbeeld Utrecht Centraal, daar verliezen de treinen hun netwerkverbinding door de overkapping, door dezelfde provider te gebruiken kan dat probleem wellicht worden opgelost.