Apple heeft een zogenaamde webcrawler bot ontwikkeld, genaamd Applebot, dit blijkt uit een nieuwe supportpagina van Apple. Apple geeft aan dat de Applebot gebruikt wordt om informatie toe te voegen aan Siri en Spotlight. Grote vraag is nu of er een echte zoekmachine van Apple op komst is? Techzine wordt ook geïndexeerd door Apple.

Webcrawlers worden onder andere door zoekmachines gebruikt om het internet te indexeren zodat er ook op gezocht kan worden. De Applebot is ook zo’n webcrawler en wordt gebruikt om informatie van het internet te indexeren en toe te voegen aan Siri en Spotlight. Siri is de spraakassistent van Apple en Spotlight de interne zoekmachine van iOS en Mac OS X.

Sinds iOS 8 indexeert Apple al flink wat extra content zoals Wikipedia-artikelen maar ook sportuitslagen, film- en muziekinformatie. Dit alles om Siri passende antwoorden te laten geven en in Spotlight de juiste informatie te tonen. Inmiddels bestaat iOS 8 alweer bijna een jaar en nu wordt er pas melding gemaakt van een Applebot, wat er op duidt dat Apple grotere plannen heeft, wellicht zelfs een eigen zoekmachine.

Dat zou de zoekmachinemarkt in elk geval flink op zijn kop zetten en de nodige concurrentie toevoegen. De vraag is alleen of Apple in staat is een goede zoekmachine te bouwen. Veel partijen hebben zich hier al aan gewaagd en hebben jammerlijk gefaald. Apple heeft op dit moment een exclusief contract met Google om de zoekdiensten binnen iOS te verzorgen maar dat contract loopt binnenkort af, eerder werd al getwijfeld of Apple dat wel zou verlengen omdat Microsoft en Yahoo ook wel oren hebben naar die positie, maar nu bestaat de kans dat Apple zelf met een zoekmachine komt.

Apple zou ook kunnen gaan samenwerken met Microsoft om de technologie van zoekmachine Bing te gebruiken om een Apple zoekmachine te bouwen. Dat is iets wat Yahoo inmiddels ook doet en daarvan lijken beide partijen beter te worden omdat de advertentie inkomsten rond de zoekmachine worden gedeeld. Yahoo gebruikt voor de zoekmachine zijn eigen Yahoo Slurp bots, dus een Applebot is dan ook zeker niet vreemd.

Inmiddels hebben we de Techzine logs bekeken van de webserver en ook Techzine wordt ook honderden keren per dag bezocht door een AppleBot. De bot identificeert zich als: "Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_10_1) AppleWebKit/600.2.5 (KHTML, like Gecko) Version/8.0.2 Safari/600.2.5 (Applebot/0.1; +http://www.apple.com/go/applebot)" en gebruikt voor zover wij kunnen zien ip-adressen uit de ranges 17.142.145.* tot aan 17.142.152.*. Als de Applebot alleen algemene informatie verzameld zoals film, muziek, sportuitslagen en Wikipedia dan is het vreemd dat ook Techzine wordt geïndexeerd, als is het aantal bezoeken nog lang niet voldoende om de website echt te indexeren.