2min

Het klinkt als een grote uitdaging, maar als je als bedrijf zoveel geld hebt dan kan je best een poging wagen. De kans bestaat dat Apple in de toekomst met een eigen zoekmachine zal komen. Het bedrijf heeft vacatures gepubliceerd waarin het op zoek is naar mensen voor Apple Search. De grote vraag is alleen wat is Apple Search precies?

Een zoekmachine beginnen en de concurrentie aan gaan met Google, Microsoft en Yahoo is op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Een uitdaging die vrijwel onmogelijk is om te winnen aangezien je mensen niet zo snel kan laten wisselen van een zoekmachine als van een computer of telefoon. Of je moet in staat zijn om een zoekmachine op de markt te brengen die echt veel beter is dan het huidige aanbod, maar Google lijkt zijn zaakjes redelijk goed voor elkaar te hebben.

Apple heeft in het verleden al complete markten weten te veranderen, maar de zoekmarkt lijkt ons wel een erg grote uitdaging. Het ligt dan ook meer voor de hand dat Apple de zoekdiensten binnen bepaalde producten wil verbeteren. Zoals bijvoorbeeld de zoekopdrachten die Siri te verwerken krijgt, maar ook Spotlight in iOS en Mac OS X. Tot slot is er nog Safari ook daarmee kan je natuurlijk zoeken en daarvoor heb je eigenlijk wel een echte zoekmachine nodig.

Zou Apple dan toch een zoekmachine gaan bouwen?

Apple heeft 158 miljard dollar op een bankrekening staan en kan wat dat betreft best een risico nemen. De vraag is alleen of Apple in staat is om een goede zoekmachine te bouwen, het zou in elk geval de technologiewereld flink opschudden want dat is een directe aanval op Google. Google heeft op dit moment de zoekmarkt redelijk stevig in handen, behalve in China, Rusland en de Verenigde Staten. In Europa heeft Google 99 procent van de zoekmarkt in handen, in China en Rusland zijn er grotere alternatieven en in de Verenigde Staten spelen Bing en Yahoo nog steeds een flinke rol. Recent heeft Mozilla besloten om niet langer Google maar Yahoo als standaardzoekmachine te gebruiken in de Verenigde Staten en dat was direct zichtbaar in het marktaandeel van Google.

Als Apple erin slaagt een zoekmachine te bouwen en alle Safari-gebruikers gaan standaard ineens Apple Search gebruiken in plaats van Google dan zal dat waarschijnlijk een nog groter effect hebben op Google’s marktaandeel. Apple kan wel degelijk een grote groep gebruikers binnenhalen, het zal echter wel even duren voordat pc-gebruikers naar Apple surfen in plaats van Google om te zoeken. De vraag is alleen of dat wel echt nodig is, het aantal mobiele apparaten neemt nog steeds toe en daar wordt in de toekomst het meeste mee gezocht.

Een ding staat vast als Apple een zoekmachine gaat bouwen, het levert een leuke strijd op en de eindgebruiker zal er van profiteren want eigenlijk heeft Google nu te weinig concurrentie, waardoor het zoeken op internet niet erg innovatief meer is. Als er meer concurrentie komt zal de zoektechnologie ook sneller worden doorontwikkeld.