Sony Music heeft besloten om flink wat muziek van Soundcloud af te halen nadat het geen overeenstemming kon bereiken met de muziekdienst over een nieuwe licentieovereenkomst. Sony Music zou de inkomsten uit Soundcloud te laag vinden en daarom de muziek van flink wat populaire artiesten hebben verwijderd. Of Sony Music uiteindelijk alle muziek zal verwijderen is onduidelijk.

Sony Music heeft als platenmaatschappij flink wat populaire artiesten onder contract staan en voor Soundcloud zal het zeker een gemis zijn. De vraag is dan ook of Soundcloud na deze actie van Sony Music meer te bieden heeft of dat Sony’s artiesten voortaan blijven ontbreken op Soundcloud.

Sony heeft alle muziek van Adele, Hozier, Miguel, Kelly Clarkson, Passion Pit, Leon Bridges en MS MR verwijderd van de muziekdienst. Soundcloud is altijd gratis geweest en hanteert sinds vorig jaar augustus een verdienmodel op basis van advertenties, maar dat levert kennelijk nog te weinig op voor Sony Music. Soundcloud heeft laten weten tot op heden 2 miljoen dollar uitbetaald te hebben aan artiesten en partners. Verder laat de muziekdienst weten met alle platenmaatschappijen in gesprek te zijn over licenties.

De markt voor gratis muziekdiensten staat de laatste weken onder druk. Zo zou Apple op dit moment de platenmaatschappijen onder druk zetten om niet langer licenties te verstrekken aan gratis muziekdiensten.