Spotify zou lange tijd overnamegesprekken gevoerd hebben met concurrent Soundcloud. Naar het schijnt is daar weinig van terecht gekomen, want het laatste bericht is dat Spotify besloten heeft de gesprekken stop te zetten.

De eerste keer dat er nieuws naar buiten kwam over een mogelijke overname van Soundcloud door Spotify was in september, toen de Financial Times meldde dat de bedrijven in “vergevorderde gesprekken” waren over een overname. Maar nu meldt Techcrunch op basis van bronnen bekend met de materie dat Spotify de gesprekken stopgezet heeft.

De voornaamste reden achter dat besluit zou liggen in de mogelijke beursgang van Spotify. Die zou volgend jaar plaatsvinden, en Spotify is volgens de bronnen van Techcrunch bang voor eventuele negatieve effecten op de voorbereidingen van die beursgang. Dat zou komen omdat Soundcloud een groot aantal contracten heeft met uiteenlopende platenlabels, maar ook met individuele artiesten. Een overname van het bedrijf zou voor een complexe situatie zorgen, waarbij onderhandelingen opnieuw gevoerd moeten worden.

Precies dat heeft ervoor gezorgd dat Spotify zich terugtrekt uit de gesprekken. Dat terwijl het bedrijf de afgelopen twee jaar al drie keer in gesprek zou zijn geweest met Soundcloud. De eerste twee keren draaiden de gesprekken nergens op uit, omdat de prijs van Soundcloud te hoog zou zijn.

Het van oorsprong Zweedse Spotify heeft wereldwijd 100 miljoen actieve gebruikers, waarvan er veertig miljoen maandelijks een tientje betalen om onbeperkt muziek te kunnen streamen. Desondanks is het bedrijf in zijn tienjarig bestaan nooit winstgevend geweest.

Over de mogelijke beursgang van Spotify gaan al jaren geruchten, maar die lijken met dit nieuws nog serieuzer te zijn. Een andere belangrijke indicator voor een beursgang ligt in een investeringsronde die afgelopen maart plaatsvond. Toen haalde Spotify 1 miljard dollar op, met als voorwaarde dat het binnen een jaar naar de beurs zou gaan. Mocht dat niet gebeuren, zouden de investeerders hun leningen tegen fikse kortingen om mogen zetten in aandelen.

De streamingmarkt raakt ondertussen steeds voller. Gisteren bleek nog dat Spotify-concurrent Apple Music in slechts achttien maanden 20 miljoen abonnees wist te krijgen. Verder is het rijke Amazon ook op de markt gestapt, met Music Unlimited, dat nu in landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten beschikbaar is.