Apple gaat vanavond zijn eigen streaming muziekdienst presenteren, waarschijnlijk genaamd Apple Music. De directeur van Sony Music heeft dat vannacht bevestigd aan VentureBeat. Daarmee lijkt het er ook op dat Sony alsnog een overeenkomst heeft gesloten met Apple voor de muziekdienst.

Er gaan al geruime tijd geruchten over de muziekdienst van Apple, zowel positief als negatief. Zo zou Apple allerlei playlists willen gaan aanbieden die door professionele artiesten en dj’s zijn samengesteld, maar het zou ook geprobeerd hebben om de concurrentie uit de markt te drukken. Zo zou het van de platenmaatschappijen hebben geëist dat ze stoppen met het verlenen van licenties voor het gratis Spotify-abonnement en ook wilde Apple de muziekvideo’s van YouTube weg hebben. Verder zou Apple exclusieve overeenkomsten met artiesten willen sluiten, zodat deze hun muziek alleen nog exclusief via Apple verspreiden en niet via Deezer, Google Play, Deezer of YouTube.

Hoe de vork precies in de steel zit zal waarschijnlijk vanavond duidelijk worden als Apple zijn muziekdienst gaat presenteren. Volgens Doug Morris, directeur van Sony Music, presenteert Apple vanavond zijn muziekdienst. Apple zal daarmee proberen de muziekmarkt weer volledig in handen te krijgen. Apple heeft met iTunes nog steeds de grootste online muziekwinkel, maar de populariteit hiervan is flink gedaald door de opkomst van streaming muziekdiensten zoals Deezer en Spotify.

Morris is ook positief over Apple’s stap in de streaming markt, hij verwacht dat Apple een positief effect zal hebben op de muziekmarkt. Hij denkt dat Apple flink reclame gaat maken voor de muziekdienst en dat daardoor de markt van streaming muziekdiensten flink gaat groeien. Spotify heeft nooit echt reclame gemaakt omdat het nog niet winstgevend is. Apple heeft nog 178 miljard op de bank staan en heeft al 800 geactiveerde creditcards in iTunes.

Vanavond vindt Apple’s ontwikkelaarsconferentie plaats, waar het bedrijf onder andere de nieuwe versies van iOS en Mac OS X zal presenteren, maar dus ook de nieuwe muziekdienst.