Een hele grote verrassing is het niet en we gingen er ook al een beetje vanuit maar nu is het officieel bevestigd door Microsoft. Alle mensen die meedoen aan het Windows Insider-programma waarmee Windows 10 kan worden uitgeprobeerd en getest krijgen straks een gratis licentie op het besturingssysteem.

De bevestiging van Microsoft volgt op Twitter na een aantal vragen van gebruikers, het is uiteindelijk Gebriel Aul, engineering general manager bij Microsoft, die het verlossende antwoord geeft. Alle mensen die meedoen aan het Windows Insider-programma krijgen straks een gratis upgrade naar Windows 10 RTM. Windows 10 RTM is de uiteindelijke versie die wordt uitgeleverd aan de OEM-partners om voor te installeren op hun desktops, laptops en tablets. Dit is dus een volwaardige en definitieve versie van Windows 10.

Microsoft had eerder al bekendgemaakt dat alle mensen die in het bezit zijn van een Windows 7 of Windows 8-licentie het eerste jaar gratis mogen upgraden naar Windows 10. Mensen die pas na een jaar gaan upgraden moeten waarschijnlijk een klein licentiebedrag gaan betalen, al is dat nog niet helemaal duidelijk.

Microsoft lijkt zijn verdienmodel rond Windows-licenties volledig op de schop te nemen. Het bedrijf wil op termijn die inkomsten waarschijnlijk gaan halen uit de applicatieverkoop in de Windows Store. Van elke betaalde app die wordt verkocht en op alle in-app aankopen gaat een aandeel van 30 procent naar Microsoft. Net zoals Apple en Google doen in hun applicatiewinkels voor Android en iOS.

Windows 10 verschijnt ergens deze zomer, volgens de CEO van AMD eind juli.

Lees hier onze laatste review van Windows 10.