Ontwikkelaars van iOS-apps hebben niet langer een abonnement nodig om hun eigen apps te kunnen installeren op hun iPhone, iPad of Apple Watch. Met de Xcode 7 kunnen de apps direct worden geïnstalleerd op een toestel en worden getest. Zodra de app in de App Store moet worden geplaatst dient de ontwikkelaars wel een abonnement af te sluiten van 99 euro per jaar.

Apple heeft deze mogelijkheid niet besproken tijdens zijn keynote van gisteren, maar het is wel te lezen op de pagina waar de nieuwe versie van Xcode wordt gepresenteerd. Xcode is de applicatie waarmee iOS-apps geprogrammeerd kunnen worden. Deze applicatie is alleen beschikbaar voor Mac OS X, dus om iOS-apps te ontwikkelen is wel nog steeds een iMac of Macbook nodig.

In Xcode 7 is behalve het installeren van eigen apps ook de nieuwe versie van Swift opgenomen, Swift 2. Swift is Apple’s eigen programmeertaal om apps te ontwikkelen. Deze programmeertaal werd vorig jaar geïntroduceerd. Hiervoor maakte Apple gebruik van Objective C. Andere verbeteringen zijn testmogelijkheden, logs en de mogelijkheid om te zien of een app veel van de accu eist.

Tot slot heeft Apple besloten om de twee abonnementen voor ontwikkelaars samen te voegen. Voorheen moesten ontwikkelaars 99 euro per jaar betalen om iOS-apps te mogen ontwikkelen en nog eens 99 euro per jaar als ze ook Mac OS X-apps wilde ontwikkelen. Nu kunnen ontwikkelaars voor 99 euro per jaar zowel iOS als Mac OS X-apps ontwikkelen.