2min

Google gaat ook een gratis versie bieden van zijn streaming muziekdienst. De nieuwe gratis versie is vooralsnog alleen beschikbaar voor gebruikers uit de Verenigde staten, maar de kans is groot dat deze versie op termijn in meer landen beschikbaar komt. De gratis versie is voorzien van reclame om de kosten te dekken.

De gratis versie van Google Play Music biedt niet de mogelijkheid om zelf nummers uit te zoeken en playlists samen te stellen, in plaats daarvan kan de gebruiker kiezen voor zogenaamde radiostations waarvan de muziek wordt samengesteld door experts bij Google. Voor elke situatie is er wel een toepasselijk radiostation te vinden, of het nou gaat om nieuwe muziek, muziek om op te sporten, vrolijke muziek, muziek voor het slapen gaan, achtergrondmuziek wanneer je visite krijgt en voor vele andere situaties.

Tussen de muziek door zal af en toe reclame worden afgespeeld, de inkomsten die worden gehaald uit het afspelen van reclame wordt gebruikt om de artiesten en rechthebbenden te betalen. Google hoopt vooral meer gebruikers aan te trekken voor Google Play Music die vervolgens de overstap maken naar een betaald abonnement. Waarbij je wel zelf muziek kan uitzoeken, playlists kan samenstellen of offline kan beluisteren.

Je kan met een gratis en betaalde versie wel 50.000 nummers uit je eigen collectie uploaden en beluisteren via Google Play Music.

De gratis versie is om te beginnen alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar wordt waarschijnlijk snel uitgebreid naar meer landen. De apps voor iOS en Android ontvangen deze week een update.