2min

Microsoft brengt in september een update uit voor alle Windows RT-tablets. Voor deze tablets zal Windows 10 niet beschikbaar komen, maar komt er nog wel een laatste grote Windows 8.1-update. Daarna zullen deze producten snel verdwijnen want Windows RT is alles behalve een succes geworden.

Microsoft topman Gabriel Aul heeft op Twitter laten weten dat het bedrijf in september de laatste grote update zal uitbrengen voor Windows RT-apparaten, dat wordt Windows 8.1 RT Update 3. Microsoft heeft bij de introductie van Windows 8 ook geprobeerd om ARM-apparaten te omarmen maar helaas is dat op niets uitgelopen.

De normale Windows-versies werken alleen op zogenaamde x86-processoren. Dat zijn processoren die door Intel of AMD worden geproduceerd. Mobiele chips die door Qualcomm, NVIDIA en Samsung worden geproduceerd zijn gebaseerd op een ARM-ontwerp. Speciaal voor deze chips had Microsoft Windows RT uitgebracht, maar de verkoop van tablets met ARM-chips vielen extreem tegen, waarop Microsoft besloot met Windows 10 weer afscheid te nemen van deze Windows-versie.

Alleen Windows 10 Mobile komt ook beschikbaar voor ARM-apparaten, maar dat is puur en alleen voor smartphones. Of we deze versie in de toekomst ook op tablets gaan zien is onduidelijk, maar ligt vooralsnog niet voor de hand.

Iedereen die toch een Microsoft Surface RT, Surface 2 of Lumia 2520 heeft gekocht met Windows RT kan in september de laatste grote update verwachten, waarbij een aantal Windows 10-features worden uitgerold naar deze versie. Waarschijnlijk de vernieuwde Windows Store en de Edge-browser. Gebruikers die deze tablets willen blijven gebruiken in de jaren daarna zullen mogelijk op zoek moeten naar een nieuw besturingssysteem. Wellicht dat Android op termijn beschikbaar komt voor deze tablets.