Microsoft heeft bekendgemaakt dat alle Surface Pro-apparaten een update zullen ontvangen naar Windows 10, maar dat kan niet gezegd worden van de Surface RT- en Surface 2-tablet. Op deze twee apparaten maakt Microsoft gebruik van Windows RT en die versie krijgt geen update naar Windows 10. Microsoft lijkt hiermee de stekker uit Windows RT te trekken al wordt dat niet zo gebracht.

Microsoft bracht bij de lancering van Windows 8 ook Windows RT uit. Een versie van Windows 8 die niet geschikt is voor x86-processoren van Intel, maar voor de energiezuinige ARM-processoren die veel in smartphones en tablets gebruikt worden. Inmiddels heeft Intel het gat grotendeels weten te dichten en daarmee lijkt Microsoft de stekker te gaan trekken uit Windows RT. Wel zou er nog een update komen voor het besturingssysteem waarmee bepaalde functionaliteiten uit Windows 10 worden toegevoegd aan Windows RT.

Welke gevolgen deze stap heeft voor de smartphones van Microsoft en het voormalige Nokia is nog niet duidelijk. Uiteindelijk maken die ook allemaal gebruik van een ARM-processor. In principe zouden alle smartphones wel een update krijgen naar Windows 10, er lijken echter twee toestellen buiten de boot te gaan vallen, de Lumia 520 (review) en Lumia 530 (review), deze twee toestellen beschikken over slechts 512 MB aan werkgeheugen en 4GB aan opslagcapaciteit dat lijkt te weinig te zijn voor Windows 10. Zelfs de nieuwe budget-modellen die MIcrosoft recent heeft aangekondigd beschikken over minimaal 1 GB aan werkgeheugen en 8GB aan opslagcapaciteit.