2min

Microsoft heeft de derde en laatste grote update uitgebracht voor alle tablets die zijn uitgerust met een ARM-processor en dus met Windows RT. Deze derde update moet ervoor zorgen dat gebruikers met een dergelijke tablet niet het gevoel krijgen een miskoop te hebben gedaan, iets wat eigenlijk wel zo is. De derde update is een mix van Windows RT 8.1 en Windows 10 en brengt onder andere het startmenu naar Windows RT 8.1.

Verschillende tablets waaronder de Microsoft Surface RT, Microsoft Surface 2 en Nokia Lumia 2520 zijn uitgerust met Windows RT en Windows RT 8.1. Deze versie van Windows is speciaal ontwikkeld om te werken met mobiele ARM-processoren die in veel smartphones en Android-tablets zijn te vinden. Deze versie van Windows is niet in staat om desktop-applicaties (win32) te draaien, maar kan alleen overweg met applicaties uit de Windows Store.

Microsoft heeft nu de laatste grote update van dit besturingsysteem uitgebracht, het bedrijf heeft besloten geen speciale Windows 10-versie meer te ontwikkelen voor ARM-processoren. De enige Windows 10-versie die overweg kan met ARM-processoren is Windows 10 Mobile, maar deze mag alleen gebruikt worden op schermen kleiner dan 7 inch.

In de laatste grote update zorgt Microsoft ervoor dat een deel van de Windows 10 functionaliteiten toch beschikbaar komt op deze tablets. Onder andere het nieuwe startmenu van Windows 10 is te vinden in Windows RT 8.1 Update 3. Waarschijnlijk ontbreekt ondersteuning voor de nieuwe universal apps van Microsoft en moeten deze tablets het doen met het huidige app-aanbod voor Windows RT 8.1, een app-aanbod dat vrij teleurstellend is. Microsoft zelf heeft de beschikbaarheid van Windows RT 8.1 Update 3 nog niet aangekondigd, maar is dus al wel te downloaden via Windows Update.