2min Devices

Microsoft trekt ook de stekker uit de Lumia 2520 Windows RT-tablet

Het doek lijkt te zijn gevallen voor Windows RT in de huidige vorm, Microsoft heeft de productie van de Surface RT en Surface 2 al eerder gestaakt, maar ook de Lumia 2520 is niet langer in productie. Er zijn nu geen Windows RT-producten meer in productie en er zullen er ook geen meer volgen.

Het Windows RT-avontuur in de huidige vorm lijkt voorbij nu de productie van alle apparaten is gestaakt. Windows RT was een speciale Windows 8-versie geschikt voor ARM-processoren. ARM-processoren worden veel gebruikers in smartphones en tablets omdat ze zo energiezuinig zijn. De normale Windows-versie werkt alleen met x86-processoren, zoals die van Intel en AMD.

Windows RT is echter geen groot succes worden omdat er teveel limitaties aan het systeem zaten. Waarschijnlijk zien we in de toekomst alleen nog Windows 10-tablets verschijnen met een Intel processor. Intel heeft de achterstand op ARM inmiddels ook een heel eind dichtgelopen dus dat hoeft geen probleem meer te zijn.

Dat betekent overigens niet dat Microsoft helemaal stopt met een ARM-versie. Het bedrijf heeft al bekendgemaakt dat er nog steeds Lumia’s blijven verschijnen met ARM-processoren en ook de nieuwe Raspberry Pi 2 krijgt een gratis versie van Windows 10, ook die mini-computer gebruikt een ARM-chip. Waarschijnlijk wordt de ARM-versie van Windows 10 een hele afgeslankte versie die alleen bedoeld is voor home entertainment, Internet of Things en smartphones. Zo zal deze versie ongetwijfeld geen desktop-omgeving meer hebben.

Microsoft heeft aangegeven binnenkort meer bekend te gaan maken over de nieuwe ARM-versie van Windows.