1 min

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar online shoppen en daaruit blijkt dat in 2014 meer dan 10 miljoen Nederlanders iets online hebben gekocht. In totaal kochten 10,4 miljoen Nederlanders iets online waarvan 7,9 miljoen dat ook regelmatig doen.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat in 2013 7,5 miljoen Nederlanders met regelmaat iets online kochten en dat is nu gestegen naar 7,9 miljoen Nederlanders. Daarmee groeit het online shoppen nog steeds en wist de detailhandel een online omzetstijging van 11 procent te realiseren in 2014 ten opzichte van 2013.

Ook niet onbelangrijk is dat 94 procent van de Nederlanders die iets online kocht dat ook deed bij Nederlandse webwinkels. Wel laat 28 procent weten dat het ook bij andere Europese webwinkels aankopen heeft gedaan en 20 procent koopt zelfs bij winkels buiten Europa. Om de aankopen te betalen ligt duidelijk de voorkeur bij internetbankieren, 92 procent geeft aan internetbankieren als betaalmiddel te gebruiken, 40 procent geeft aan dat het ook de creditcard gebruikt om online aankopen te betalen en 30 procent gebruikt overboeking of contante betaling voor zijn online aankopen.

Producten die het meest online worden verkocht zijn reizen en kleding. Tweederde van de online aankopen in 2014 waren reizen en kleding. Verder liet de helft weten ook weleens kaartjes voor evenementen aan te schaffen via het internet. Volgens het CBS was er in 2014 ook een stijging te zien in de online verkopen van cosmetica, levensmiddelen, meubels, schoonmaakproducten en wasmachines.