1 min

Intel en Micron hebben een doorbraak geclaimd in de ontwikkeling van opslaggeheugen, de bedrijven zijn erin geslaagd om opslaggeheugen te ontwikkelen dat is gebaseerd op NAND-flashgeheugen maar met de snelheid van DRAM-werkgeheugen. Hierdoor kunnen snelheden worden gehaald die tot voor kort onmogelijk waren.

Intel en Micron zijn erin geslaagd een nieuw type opslaggeheugen te ontwikkelen, de nieuwe technologie wordt 3D Xpoint genoemd en is 1000 keer sneller dan de SSD’s van vandaag de dag. Daarmee is de snelheid van het opslaggeheugen definitief niet langer de vertragende factor in een computersysteem.

Intel en Micron stellen dat het nieuwe geheugen ook in staat is om data vast te houden als er geen stroom op staat. Verder heeft het de eigenschappen van werkgeheugen gecombineerd met NAND-flashgeheugen. Op dit moment lijken de bedrijven alleen modellen te kunnen maken met 128GB aan opslagcapaciteit, maar dat wordt waarschijnlijk snel vergroot, want ook dit geheugen is te stapelen.

Deze uitvinding van Intel en Micron kan grote effecten gaan hebben op de pc-markt. Dat is grotendeels afhankelijk hoe snel Intel en Micron dit geheugen in massaproductie kunnen nemen, daarnaast is uiteraard de opslagcapaciteit en het prijskaartje van belang. Mochten de bedrijven dit op betaalbaar niveau kunnen aanbieden dan hebben veel harde schijf en SSD-fabrikanten een groot probleem.