2min

In Noord-Groningen krijgt Loppersum het eerste 5G-netwerk van Nederland, KPN gaat samenwerken met Huawei, Ericsson en TNO om proeven te doen met 5G-internet. Aanstaande dinsdag tekenen de bedrijven hiervoor een samenwerkingsovereenkomst.

Loppersum moet de Nederlandse proeftuin worden voor 5G-internet, het idee erachter is dat als er een 5G-testnetwerk wordt gerealiseerd meer bedrijven naar Noord-Groningen komen om toepassingen te testen op het 5G-netwerk. Voor consumenten komen deze testnetwerken in elk geval niet beschikbaar.

Hoewel het een goed idee is dat er op tijd wordt begonnen met het testen van 5G-verbindingen, zijn de bedrijven er wel vroeg bij. Er is op dit moment nog geen officiële standaard beschikbaar voor 5G. 5G moet nog worden ontworpen, ontwikkeld en gedefineerd. Bedrijven als Ericsson, Huawei en Nokia werken inmiddels al druk aan de ontwikkeling van 5G-technologie, zodat ze in de toekomst de telecomproviders kunnen voorzien van netwerkapparatuur, de bijdrage van deze bedrijven is ook cruciaal voor het vaststellen van de nieuwe 5G-standaard.

Wanneer 5G wel officieel een standaard wordt is nog onduidelijk. De Zuid-Koreanen hebben aangegeven dat ze tijdens de Olympische Spelen van 2018 een 5G-netwerk willen aanbieden. Of dat haalbaar gaat zijn is nog onduidelijk. De verwachting is dat de 5G pas vanaf 2020 wordt uitgerold in de eerste landen en vanaf 2015 echt breed beschikbaar is. Daarbij moet de nadruk worden gelegd op verwachtingen, want een periode van vijf jaar is enorm veel in IT-land en met de opkomst van de Internet of Things kunnen sommige dingen heel snel gaan veranderen.

Waar de providers en netwerkspecialisten het al wel over eens zijn is dat 5G niet alleen een stuk sneller moet worden maar dat de latecy, de zogenaamde ping-reactietijd omlaag moet. Daardoor wordt het nog beter mogelijk om realtime te communiceren. Verder moet er nog worden onderzocht op welke frequenties 5G beschikbaar zal komen.