2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Het lijkt erop dat de eerste provider die 5G gaat aanbieden bekend is, Korea Telecom heeft bekendgemaakt dat het in 2019 de eerste 5G-diensten gaat aanbieden over een nieuw aan te leggen netwerk. Het bedrijf stelt dat het overeenstemming heeft bereikt met partners over die datum.

Korea Telecom (KT) gaat samenwerken met onder meer Ericsson, Huawei, Nokia en Qualcomm om het 5G-netwerk in de lucht te krijgen en ook bruikbaar te maken. Qualcomm moet ervoor zorgen dat er voldoende apparaten zijn met een geschikt 5G-modem, terwijl Ericsson, Huawei en Nokia verantwoordelijk zullen zijn voor de aanleg van het mobiele netwerk.

Hoogstwaarschijnlijk zullen niet alle drie de partijen het 5G-netwerk gaan aanleggen, normaal gaat een provider met één partij in zee of in sommige gevallen met twee, maar meestal niet met alle drie. De reden dat dat nu wel gebeurd heeft te maken met de 5G-standaard. Op dit moment werken alle netwerkpartijen nog samen om de nieuwe 5G-standaard te ontwikkelen en vast te leggen. Zodra alles dadelijk vaststaat is het samenwerkingsverband voorbij en gaan de drie netwerkleveranciers de concurrentie met elkaar aan.

De bedoeling was dat in 2020 de eerste 5G-netwerken beschikbaar zouden komen, maar KT gaat een jaartje eerder online komen via 5G.  In Europa wordt ook al druk getest met 5G, in Nederland zijn al twee testopstellingen waar met 5G wordt getest en Qualcomm heeft het eerste 5g-modem al klaar liggen.

De vraag is alleen wanneer we in Europa 5G kunnen verwelkomen, de providers hier zijn nog druk bezig om hun investeringen in 4G terug te verdienen, vooralsnog lijken de Europese providers nog te denken aan 2022 voordat er 5G beschikbaar komt. Al is het meestal zo dat wanneer de eerste provider over de brug is de andere vanzelf volgen.

Met 5G zal niet alleen de snelheid van mobiele netwerken toenemen, ook de capaciteit wordt enorm uitgebreid, waardoor het voor telecomproviders veel makkelijker wordt om grote mensenmassa’s te voorzien van een verbinding.