2min

Veel media laten vandaag weten dat de roamingkosten per juni 2017 worden afgeschaft. Dit is echter niet het hele verhaal want dat is helemaal nog niet zeker. De roamingkosten worden in principe afgeschaft per juni 2017 maar voor het verbruik in het buitenland zal een fair use policy gaan gelden en dat betekent dat je niet je volledige bundel in het buitenland kan gebruiken maar slechts een gedeelte.

In het Europa hebben ze weer gedaan waar ze goed in zijn, uitzonderingen bedenken, daarmee hebben ze vandaag de netneutraliteit regelgeving mee om zeep geholpen, maar ook het afschaffen van de roamingkosten gaat niet zonder slag of stoot.

In het originele plan van Neelie Kroes zou er op 15 december van dit jaar een einde komen aan de roamingkosten. Dat plan heeft het helaas niet gehaald maar is keer op keer uitgesteld omdat er eurolanden dwars liggen omdat de providers in die landen de politici in hun greep hebben. De Europese regels die vandaag zijn goedgekeurd schaffen de roamingkosten binnen Europa af per juni 2015 maar voeren tegelijk een fair use policy in voor het roamen.

In december 2016 zal de Europese Commissie gaan bepalen welk limiet er aan die fair use policy komt te hangen. Een fair use policy betekent dat als je niet onbeperkt gebruik kan maken van het internet maar dat je niet meer mag verbruiken dan het gemiddelde of het vastgelegde limiet. Dus stel dat je een bundel hebt van 2GB per maand maar de fair use policy stelt dat het limiet 50MB per dag is, dan mogen providers kosten in rekening brengen op het moment dat je meer dan 50MB per dag aan data verbruikt, ondanks dat je een bundel hebt van 2GB.

De grote vraag zal zijn waar het fair use limiet op komt te liggen, in Europa is eerder een voorstel gedaan om 5MB per dag gratis roaming te bieden en daarna 30MB en 100MB per maand, niet echt databundels om over naar huis te schrijven. De landen die tegen het afschaffen van roaming zijn gaan ongetwijfeld proberen dit limiet zo laag mogelijk te houden. In de tussentijd groeit ons gemiddelde dataverbruik per maand flink door. Naarmate mobiele netwerken sneller worden gaan we ook steeds meer data verbruiken.

Het afschaffen van roaming is enorm goed voor de Europese markt en voor de innovatie maar vervolgens een fair use limiet introduceren doet eigenlijk weer het tegenovergestelde.