De Europese Unie lijkt vaart te zetten achter de plannen om de roamingkosten af te schaffen. Eerder was het plan om de extra kosten vanaf 2015 te verbieden, nu wordt die deadline mogelijk vervroegd tot 2014.

Voor juli 2014 moeten roamingkosten tot het verleden horen. De Unie zou vakantiepubliek al in het jaar 2014 willen ontzien van de bijkomende kosten voor het gebruik van telecomdiensten in het buitenland. Het nieuws is afkomstig van The Telegraph, dat zich baseert op een bron die anoniem wil blijven. De bron meldt dat bij een bijeenkomst van de Eurocommissarissen is besloten dat de regel vervroegd in moet gaan.

Het voordeel van het afschaffen van roamingkosten is voor Europese burgers erg groot. Door de afschaffing kan men ook in het buitenland zorgeloos bellen, sms’en en internetten op hun smartphone of tablet. Momenteel is het zo dat er hoge tarieven voor het gebruik van een buitenlandse provider worden gehanteerd.

De plannen om de kosten terug te drijven zijn onderdeel van het doel om één Europese telecommarkt te creëren. Voor telecomproviders betekent het schrappen van de kosten waarschijnlijk een omzetdaling van zo’n twee procent. Uiteindelijk moeten veel providers verdwijnen of fuseren met de eenwording van de telecommarkt. In de Verenigde Staten zijn er bijvoorbeeld maar vier providers.

Update (16:22)
Volgens een bron van The Next Web zou de deadline op juli 2014 de absoluut vroegste deadline zijn. Dezelfde datum in 2015 is de richtlijn en een datum in 2017 is de uiterste datum.