2min

De Nederlandse online kiosk MyJour staakt zijn activiteiten, het bedrijf heeft geprobeerd om consumenten ervan te overtuigen dat ze voor een klein bedrag goede journalistieke stukken konden aankopen uit kranten en tijdschriften, maar de consumenten bleek niet te overtuigen. Na vier jaar heeft het bedrijf besloten de stekker eruit te trekken.

In Nederland ging MyJour de concurrentie aan met Blendle en eLinea, vooral Blendle geniet veel media-aandacht en heeft enkele grote investeerders weten te strikken om het platform te steunen. De vraag is natuurlijk of het businessmodel solide genoeg is om te overleven. Zijn mensen bereid om een klein bedrag te betalen voor een goed journalistiek stuk uit een krant of tijdschrift. Deze diensten hebben altijd beweerd van wel, maar als we naar de statistieken kijken dan valt het best tegen.

MyJour zegt dat het in totaal 40.000 gebruikers aan zich heeft weten te binden de afgelopen vier jaar, maar daarvan hebben er slechts 2000 de moeite genomen om ook daadwerkelijk te betalen voor tegoed om artikelen te lezen. De bedragen die dan worden gestort zijn over het algemeen niet wereldschokkend, vaak is dat 5 of 10 euro. Het laat zien dat MyJour alles behalve levensvatbaar is en de vraag is dan ook hoe levensvatbaar soortgelijke initiatieven zijn zoals Blendle en eLinea.

Blendle hanteert eigenlijk hetzelfde verdienmodel als MyJour alleen geniet deze dienst meer media-aandacht. In het geval van eLinea ligt het anders, die kiezen voor een Netflix/Spotify-model, waarbij je alles mag lezen voor een vast bedrag per maand van 9,95 euro. Dat laatste lijkt een stuk beter te werken voor content zoals films en muziek, de vraag is of dat ook geldt voor journalistiek.

Zo is het vrij duidelijk dat de iTunes-webwinkel waar muziek los gekocht kan worden, veel last heeft van de opkomst van streamingmuziekdiensten waar alles voor een vast bedrag per maand beluisterd kan worden. Ook is Netflix populairder dan filmdiensten waar je per film of serie moet betalen.

MyJour hoopt dat het platform en de technologie in de toekomst nog ingezet kan worden voor andere doeleinde. Het bedrijf was in gesprek met de Telegraaf hierover maar die hebben zich teruggetrokken. De dienst stopt aan het einde van deze maand.