2min

Tim Sweeney van Epic Games heeft een blog geschreven die gepubliceerd is op de Guardian waarin hij uithaalt naar het Universal Windows Platform, waarbij apps werken op alle Microsoft-platformen. Volgens hem is het een poging van Microsoft om de markt te monopoliseren en een gesloten systeem op te dringen.

Tim Sweeney is duidelijk geen fan van het Universal Windows Platform (UWP), hij vindt dat Microsoft tegen de hele pc-industrie in beweegt met dit platform, het platform zou veel te gesloten zijn. Volgens hem maakt UWP het lastig om apps van derden te installeren. Apps die niet willen voldoen aan het UWP. Microsoft wil dat alle app-aankopen en installaties straks via de Windows Store lopen aldus Sweeney.

Sweeney wil dat er een open platform komt, anders moet het UWP maar weer verdwijnen. De industrie moet zich dit niet laten opdringen.

Microsoft heeft inmiddels gereageerd op de blog van Sweeny. Microsoft zegt dat het een volledig open ecosysteem is waar elke ontwikkelaar gebruik van kan maken en wat ook door elke winkel ondersteund zou kunnen worden.

Het UWP is ge├»ntroduceerd met de komst van Windows 10 en biedt de mogelijkheid aan ontwikkelaars om apps en games te ontwikkelen die meteen op alle apparaten met Windows 10 werken. Dit kunnen naast pc’s ook tablets, smartphones en de Xbox One zijn.

Vorige week werd al duidelijk dat er voor game-ontwikkelaars wel nadelen zijn aan het UWP, aangezien de games in een sandbox zitten en bepaalde instellingen niet kunnen worden aangepast. De vraag is of Microsoft daar in tegemoet gaat komen door de SDK verder uit te breiden, of dat het beperkt blijft. Ook deze discussie zal ongetwijfeld effect hebben op de toekomst van het UWP.