Applicaties en games die worden aangeboden in de Windows Store hebben door het gebruik van het Universal Windows Platform-framework (UWP) beperkingen die dezelfde applicaties en games niet hebben als ze buiten de Windows Store worden aangeschaft. Hoewel dit al enige tijd bekend is beginnen gebruikers het nu te merken en in sommige gevallen ook hinder van te ondervinden.
Zowel consumenten als zakelijke gebruikers merken dat er soms grote verschillen zijn tussen de versies van applicaties en games die uit de Windows Store komen of die daarbuiten zijn aangeschaft en geïnstalleerd. Doordat de Windows Store gebruik maakt van het UWP-framework kan de software alleen gebruik maken van de mogelijkheden die beschikbaar zijn binnen dit framework. Hoewel het framework al redelijk uitgebreid is, mist het wel degelijk ondersteuning voor bepaalde features en configuraties.
Zo merken veel gamers dat de games uit de Windows Store een hele lading beperkingen hebben. Zo is er geen ondersteuning voor meerdere videokaarten in het UWP-framework, kan vsync niet worden uitgeschakeld en is borderless windowed verplicht. Ook draaien deze games allemaal in een sandbox waar ze niet uit kunnen, maar waar externe programma’s ook niet in kunnen, wat tot gevolg heeft dat de configuratie apps van AMD en NVIDIA geen invloed hebben op de games, er geen framerate gemeten kan worden en mods niet werken. Dat betekent dat gamers reden hebben tot klagen want ze zijn dit nou eenmaal gewend, het is echter de vraag hoeveel van deze problemen Microsoft wil oplossen in de toekomst.
Het UWP-framework brengt overigens niet alleen nadelen, want als game-ontwikkelaars nu games ontwikkelen voor de Xbox One en zich houden aan het framework, wat op de Xbox One niet zorgt voor grote nadelen, dan kunnen ze de games ook uitbrengen op Windows 10 via de Windows Store. Voor pc-gamers betekent dit dat er mogelijk meer titels beschikbaar komen en voor de game-ontwikkelaars een extra manier om omzet te genereren.
Zakelijk brengt UWP-framework ook nadelen met zich mee
Niet alleen gamers hebben echter last van de beperkingen van het UWP-framework. Zo hebben ook zakelijke applicaties in sommige gevallen last van beperkingen. Neem bijvoorbeeld de Microsoft Office-versie uit de Windows Store. Dit is een universal app die ook werkt op Windows 10 Mobile en Windows 10-tablets, dat is natuurlijk een mooie vooruitgang. Er zijn echter features in Office die niet werken, zo kan je geen macro’s gebruiken in Excel of een koppeling maken met een SQL-server. Hierdoor heb je echt de uitgebreide versie van Office nodig die beschikbaar is via een Office 365-abonnement.
Dit zijn zaken die Microsoft waarschijnlijk niet kan oplossen vanuit een beveiligingsoogpunt. Nu is het gebrek aan macro’s niet zo groot, maar een SQL-server is nog weleens handig.
Wellicht dat Microsoft in de nabije toekomst meer informatie gaat verstrekken over de doorontwikkeling van het UWP-framework.