2min

Facebook gaat chatbots toevoegen aan Facebook Messenger, bedrijven kunnen hun eigen chatbot gaan ontwikkelen en integreren in Facebook Messenger. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een pizza te bestellen via Facebook Messenger. De eerste versies van de chatbots zijn nu beschikbaar en wat meteen duidelijk is, is dat er nog veel valt te verbeteren.

Helemaal terug van weggeweest zijn de chatbots, toen een jaar of tien geleden IRC-kanalen nog helemaal hot waren, bestonden er al chatbots. Eggdrop was een van de populairste, maar nu krijgen de chatbots een tweede leven in meer moderne diensten.

Eerder experimenteerde Microsoft al tevergeefs met een zelflerende chatbot op Twitter, deze was binnen een dag omgebouwd tot een racist. Nu gaat Facebook aan de gang met chatbots en krijgt Facebook Messenger ondersteuning voor het automatisch verwerken van inkomende berichten.

De chatbots in Facebook Messenger kunnen gekoppeld worden aan externe systemen, zo zou een pizzabezorger zijn diensten kunnen aanbieden via Facebook Messenger zodat je ook op die manier een pizza kan bestellen. Of bloemen, chinees, hamburgers, misschien zelfs wel een loodgieter. Wat zinvoller lijkt is als de chatbots een helpdesk of klantenservice taak op zich gaan nemen. Daar zit meer nut in, voor de gebruiker is het fijn dat die direct aan de beurt is en de echte klantenservice wordt ontlast. Of er ook echt behoefte is aan chatbots, dat is natuurlijk de grote vraag, wat voornamelijk opvalt is dat de chatbots nog niet zo snel zijn, dat is waarschijnlijk het grootste obstakel, mensen willen niet steeds hoeven wachten op een reactie, dat moet nog wel wat sneller kunnen.

Mark Zuckerberg van Facebook is in elk geval helemaal overtuigd en hij gaat er vanuit dat we binnenkort overal chatbots voor hebben.