1 min

Microsoft en Facebook hebben aangekondigd een nieuwe internetkabel te trekken tussen de Verenigde Staten en Europa. De constructie van de kabel moet in augustus 2016 van start gaan en afgerond worden in oktober 2017. De 6.600 kilometer lange kabel zou snelheden van 160Tbit/s mogelijk moeten maken, ofwel 20 terabyte per seconde.

Daarmee spelen Facebook en Microsoft in op groeiende vraag naar online diensten. Facebook moet ondertussen het internetverkeer van meer dan anderhalf miljard mensen verzorgen en Microsoft ziet ook een groeiende vraag naar diensten als Azure, Office 365, Skype en Xbox Live.

De kabel heeft de naam "Marea" gekregen, het Spaanse woord voor getijden. Het bedrijf Telxius mag de kabel aanleggen. Daarna zal Telxius "Maera" ook beheren en de capaciteit die Microsoft en Facebook niet gebruiken verkopen aan andere partijen.

Steeds meer technologiebedrijven steken geld in de ontwikkeling van het wereldwijde internetinfrastructuur. Zo heeft Google recent nog geïnvesteerd in een tweetal kabels om de Verenigde Staten te verbinden met Japan en Zuid-Amerika met andere delen van Azië.