5min

Elk jaar houdt Apple een conferentie voor ontwikkelaars genaamd de Worldwide Developers Conference (WWDC), in het verleden werden hier regelmatig nieuwe producten en grote diensten geïntroduceerd. Dit jaar lijkt opnieuw een speciale editie te worden, want Apple heeft zelf aangegeven dat het dit jaar met nieuwe productgroepen gaat komen. Volgens Eddy Cue, verantwoordelijk voor Internet Software en Diensten bij Apple, heeft het bedrijf de beste producten in de afgelopen 25 jaar klaarstaan. De grote vraag is dus wat we kunnen we verwachten en wat gaat Apple ons vanavond tonen?

Apple heeft bij monde van Eddy Cue een gevaarlijke uitspraak gedaan, maar ook Tim Cook liet eerder al weten dat Apple grote plannen heeft voor 2014. De verwachtingen worden hierdoor flink verhoogd en Apple zal deze waar moeten maken. De afgelopen weken is er al het nodige uitgelekt, maar het probleem bij Apple is dat er altijd erg veel wordt "uitgelekt" en het daardoor nog weleens moeilijk is om de waarheid te scheiden van de ongegronde speculaties.

Wat Apple zeker gaat presenteren:

 • Apple zal vanavond iOS 8 presenteren voor de iPhone, iPad en iPod Touch;
 • Apple zal vanavond de nieuwe versie van Mac OS X presenteren voor de iMacs, Macbooks en Mac Mini’s.

Apple gebruikt sinds vorig jaar locaties om Mac OS X van een toenaam te voorzien. Voorheen gebruikte Apple elk jaar een neem voor een katachtige voor de naamgeving. Mogelijk heet deze versie Mac OS X 10.10 Yosemite, Yosemite is een gigantisch natuurpark ten oosten van San Francisco en ten westen van Dead Valley.

Uit de geruchten tot op heden blijkt dat in iOS 8 een grotere rol is weggelegd voor iCloud, het notificatie- en berichtencentrum wordt verbeterd en dat er mogelijk veel ondersteuning komt voor gezondheidsapps. In de nieuwe Mac OS X-versie wordt het gat met iOS kleiner gemaakt, zo krijgt Mac OS X een Control Center aan de linkerzijde van het scherm en een nieuwe zoekfunctie.

Wat Apple hoogstwaarschijnlijk gaat presenteren:

 • Verbeterde versie van Apple Kaarten;
 • Verbeterde versie van Siri, mogelijk ondersteuning om muziek te herkennen;
 • Splitscreen-ondersteuning op iPad, twee apps naast elkaar gebruiken;
 • Nieuwe gezondheids- en fitnessapp;
 • Smarthome; domotica voor in huis.

Zoals je kan zien liggen een aantal zaken in het verlengde van iOS en Mac OS X. Uiteindelijk is de WWDC ook bedoeld voor software-ontwikkelaars en daarom zullen de meeste aankondigingen ook softwaregericht zijn. Met de komst van Smarthome zal Apple mogelijk ook (kleinere) hardwarefabrikanten gaan aanspreken. Er zijn geruchten dat Apple werkt aan een softwareplatform voor domotica, waarmee het mogelijk moet worden om via je Apple-apparaat bijvoorbeeld je lampen te bedienen, maar mogelijk ook je gordijnen of zonneluifel. Apple zou ervoor kiezen om alleen een softwareplatform te ontwikkelen, de hardware die de lampen of de gordijnrail aansturen zal vervolgens door derden worden ontwikkeld, die voor de aansturing gebruikmaken van Apple’s softwareplatform.

Een nieuwe gezondheids- en fitnessapp of -platform zal mogelijk in combinatie met nieuwe hardware worden aangekondigd. Waarschijnlijk zal Apple het platform introduceren samen met de iWatch of een andere wearable. Gezien het recente toevoegingen aan het personeel zal een dergelijke wearable voorzien zijn van allerlei sensoren, mogelijk meer dan alleen een hartslagsensor, bijvoorbeeld voor het meten van de bloeddruk en vochtbalans. Of Apple vanavond een iWatch of andere wearable zal presenteren is de grote vraag, als Apple het gezondheidsplatform uitgebreid wil tonen, zal het waarschijnlijk wel moeten om niet teveel om de hete brei heen te draaien.

Wat Apple misschien vanavond of later dit jaar zal presenteren:

 • Een iWatch of een andere wearable;
 • De iPhone 6, waarschijnlijk in twee formaten, waarvan 4,7 inch wel vaak voorkomt in de geruchten;
 • Een nieuwe Apple TV settopbox;
 • Nieuwe Macbook Pro’s en iMacs met betere processoren, waarschijnlijk geen veranderingen in ontwerp;
 • Nieuwe iPad en iPad Retina met TouchID, de vingerafdruksensor van de iPhone 5S.

We twijfelen er niet aan dat we dit jaar nog nieuwe iPhones en iPads te zien krijgen. Maar of dat al vanavond is, dat verwachten we niet. Apple heeft ervoor gekozen om iPhones voortaan op een eigen evenement aan te kondigen, zodat de software-ontwikkelingen die tijdens de WWDC centraal staan. Daarom achten we de kans klein dat Apple vanavond nieuwe iPhones of iPads zal presenteren, al zullen de meeste mensen wel hopen op een iPhone 6. Hopen mag.

Apple geruchten of speculaties die moeilijk zijn te duiden:

Tot slot zijn er nog de nodige geruchten, sommige al jaren, die we op dit moment niet kunnen plaatsen. Apple zou ons ermee kunnen verassen, maar mogelijk is het pure speculatie en zal Apple het wellicht overwegen. Maar of het ook daadwerkelijk met een dergelijk product komt dat valt te betwijfelen. Bijvoorbeeld:

 • Mac-producten met ARM-processoren;
 • Een televisie of televisiedienst;
 • iPad Pro;
 • iRing.

Recent dook opnieuw het gerucht op dat Apple nieuwe goedkopere iMacs zou willen introduceren, voorzien van ARM-processoren. Dit zijn de processoren die Apple ook gebruikt in de iPhone en iPad. Die chips zijn in de afgelopen jaren steeds krachtiger geworden en kunnen wellicht op een hogere kloksnelheid en betere koeling voldoende prestaties leveren om een goedkope iMac aan te sturen. Voor videobewerking en zware games zijn deze modellen dan wel ongeschikt, maar voor standaard zaken, als e-mail, internetten, tekstverwerken en dergelijke niet. Of Apple ook daadwerkelijk de eigen processoren zal gebruiken is moeilijk in te schatten. Apple kan de geruchten ook simpelweg gebruiken om Intel, de leverancier van de huidige processoren, onder druk te zetten om de chips nog beter te maken of tegen nog scherpere tarieven te leveren.

Verder zijn er ook al jaren geruchten over een televisietoestel van Apple, deze geruchten zijn de laatste tijd een heel stuk minder, dus we verwachten eigenlijk niet dat Apple hier nu mee komt, maar je weet het natuurlijk nooit. Ook zou Apple überhaupt geen TV kunnen introduceren, maar zich meer richten op de dienstverlening via de Apple TV.

De iPad Pro is ook geregeld in het nieuws geweest, dit zou een iPad met een scherm van 12 of 13 inch zijn, met krachtige hardware en Mac OS X als besturingssysteem. Hoewel Microsoft en Samsung inmiddels op dit formaat tablets ontwikkelen, is de vraag hiernaar nog niet enorm groot. Ook is een iPad met Mac OS X een stuk moeilijker te verkopen dan met iOS. Wij denken dan ook dat als Apple een grotere iPad zou maken, deze gewoon voorzien zal worden van iOS.

Tot slot een iRing, een product wat weleens is opgedoken in de geruchten, maar wat we meer zien als speculatief. Ik zie vooral zelf toekomst voor een dergelijke iRing, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Sony’s SmartBand: een armband zonder scherm vol met sensoren die via Bluetooth de gegevens overdraagt aan een smartphone. De smartend is in feite al een zeer klein apparaatje, mogelijk is Apple in staat om het nog kleiner uit voeren en in een ring te stoppen.