2min

Microsoft en LinkedIn hebben zojuist bekendgemaakt dat eerst genoemde het zakelijke sociale netwerk overneemt voor een bedrag van 26,2 miljard dollar. Daarmee vindt er opnieuw een gigantische overname plaats door een van de grote techbedrijven in de wereld. LinkedIn blijft voorlopig als zelfstandig onderdeel bestaan onder de vleugel van Microsoft, wat Microsoft op de lange termijn met de dienst wil is nog niet duidelijk.

De overname is een zogenaamde "all-cash" transactie, dat betekent dat Microsoft ook echt 26,2 miljard dollar moet overmaken aan de oprichters en aandeelhouders van LinkedIn. Normaal worden dit soort aandelen nog weleens deels in contanten en deels in aandelen betaald, in dit geval bijvoorbeeld aandelen in Microsoft, maar daar is niet voor gekozen. Microsoft ziet binnenkort zijn banksaldo met 26,2 miljard dollar dalen.

Microsoft legt een flink bedrag op tafel, maar krijgt ook een hele volwassen en niet te vergeten winstgevende dienst in handen. In het eerste kwartaal van dit jaar noteerde LinkedIn een omzet van 861 miljoen dollar tegen een brutowinst van 222 miljoen dollar. De omzet in het eerste kwartaal was 35 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2015, dus LinkedIn groeit nog steeds als kool.

De omzet van LinkedIn komt voor het grootste deels uit vacatures (502 miljoen dollar), een stukje uit persoonlijke ontwikkeling via cursussen (55 miljoen dollar), dat komt waarschijnlijk uit Lynda.com, de opleidingsdienst die LinkedIn vorig jaar heeft overgenomen. Verder kwam er nog 154 miljoen dollar uit marketing oplossing, zoals advertenties op LinkedIn en 149 miljoen uit abonnementen van leden.

LinkedIn heeft op dit moment 433 miljoen leden en 105 miljoen unieke bezoekers per maand. Het aantal leden is het afgelopen jaar met 19 procent gegroeid en het aantal unieke bezoekers met 9 procent.

De Raad van Bestuur van zowel LinkedIn als Microsoft hebben al akkoord gegeven voor de overname, de autoriteiten en aandeelhouders van LinkedIn moeten nog wel akkoord gaan met de overname, maar dat lijkt een formaliteit te zijn.

Een ijzersterke overname van Microsoft, want hiermee krijgt het in één klap een succesvol online sociaal netwerk in handen. Op elk front is dit een aanvulling op de activiteiten van Microsoft, we zijn dan ook benieuwd wat voor toekomstplannen Microsoft heeft met LinkedIn.