YouTube is al jaren de grootste als het aankomt op het delen van video’s. Google heeft echter nog steeds sociale ambities en na veel mislukte pogingen lijkt het nu YouTube te willen aanpassen. Volgens VentureBeat is men van plan YouTube om te bouwen tot een sociaal netwerk om de activiteit op de website verder te verhogen.

Het zou gaan om een feature die op dit moment Backstage heet. Daarin is het voor gebruikers mogelijk om foto’s, polls, links, tekstberichten en natuurlijk ook video’s te delen met abonnees. Het idee lijkt dus te zijn om YouTube zo in te richten dat het niet meer nodig is om een video te delen op andere sites.

Backstage zou eind dit jaar nog uitgerold moeten worden voor mobiele telefoons, tablets en desktops. VentureBeat stelt verder dat men de functie in eerste instantie wil uitbrengen voor de populairste YouTube-accounts en daarna pas voor de rest van de site. YouTube zou alles wat via Backstage gedeeld wordt weergeven op de nieuwsfeed van gebruikers.

Het lijkt erop dat Google hiermee een slimme zet doet. Eerder al probeerde het YouTube en Google+ te integreren, maar dat netwerk wist niet aan te slaan. Door de integratie nu veel directer en groter te maken, pakt het in elk geval een kans op.

Het is ook nodig, want steeds meer sociale netwerken leggen de nadruk op video’s. Zo heeft Facebook recent laten weten dat het gelooft binnen vijf jaar enkel nog video’s te laten zien. Ook Twitter probeert daar meer mee te doen en dus moet YouTube nu met meer dan alleen andere videosites als Vimeo en Dailymotion concurreren.