2min

Nadat er al wat geruchten over waren, is het nu ook officieel: Google heeft van videosite YouTube een sociaal netwerk gemaakt. Althans, daar wordt nu aan gewerkt met de lancering van YouTube Community, een project waarmee men voor sterkere banden tussen de makers van video’s en de kijkers ervan wil zorgen.

YouTube Community verkeert op dit moment nog in een bètafase. Op dit moment kunnen gebruikers van YouTube op de meest prominente kanalen een nieuwe tab zien staan. Het gaat om de Community-tab, waar kijkers van video’s live met elkaar kunnen praten, video’s, plaatjes en andere content kunnen bekijken. Zo hoopt YouTube de interactie tussen kijkers en makers te vergroten en mensen langer op de website te houden.

"Community is speciaal voor ons, omdat het de grootste samenwerking met de makers van video’s is, die we tot nu toe hebben gelanceerd. We zullen beginnen om makers van video’s uit te nodigen om dit verder met ons te ontwikkelen, zodat ze nog beter met hun fans kunnen praten", schrijft YouTube in zijn aankondiging.

De extra interactiemogelijkheden waren hard nodig. Op dit moment is het wel mogelijk om te reageren op video’s en kunnen de makers van de betreffende video’s daar wel op ingaan, maar ontbrak het vooral aan veel mogelijkheden. Met YouTube Community komt daar verandering in.

Voor YouTube zal dit vooral belangrijk zijn, omdat steeds meer andere websites nadruk leggen op video’s. Facebook zet er bijvoorbeeld volop op in en hoopt binnen vijf jaar enkel nog video’s te plaatsen. Dat soort ontwikkelingen zetten flinke druk op YouTube, dat nu hoopt mensen meer aan zich te binden dan voorheen.