Bij lancering in juni 2012 was Vine een grote hype. Groot genoeg voor Twitter om de dienst nog geen half jaar later al te kopen. Maar nu heeft het moederbedrijf besloten Vine helemaal stop te zetten. Tegelijk ontslaat Twitter bijna 350 banen, in een poging het tij te keren en weer winstgevend te worden.

Afgelopen kwartaal had Twitter nog een omzet van 564,2 miljoen euro, een stijging van acht procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar winstgevend is het niet, want het leed 94,3 miljoen euro verlies. Dat terwijl de inkomsten uit advertenties wel gegroeid zijn, vooral op mobiel vlak, waar de app van Twitter redelijk populair blijft.

De banen die geschrapt worden, negen procent van het wereldwijde personeelsbestand, zullen vooral verdwijnen bij “sales, partnerships en marketing”. Het plan van Twitter is om vooral meer focus en efficiëntie te realiseren, zodat het dan in de loop van 2017 weer winstgevend wordt.

Het stopzetten van Vine heeft vermoedelijk te maken met de bezuinigingen, al wil de dienst dat niet bevestigen. In zijn aankondiging schrijft het enkel dat het “in de komende maanden de mobiele app stopzet”. Wat de precieze plannen zijn met de geplaatste Vine’s is niet precies bekend. Het bedrijf zal de website online laten, maar de app zal stoppen met werken. Daarbij kunnen gebruikers hun Vines wel downloaden en op de site blijven bekijken.

De belangrijkste vraag voor Twitter is nog altijd of het overgekocht wordt of niet. Lange tijd waren er meerdere bedrijven in gesprek voor een overname, maar tot op heden is er nog geen overeenstemming bereikt en lijken alle potentiële kopers alweer afgehaakt. In plaats daarvan wil hij met nieuwe functies zorgen dat er meer gebruikers komen en dat de mensen die al op Twitter zitten, actiever zijn.