2min

Veel mensen hebben het gevoel dat de strijd op de smartphonemarkt is gestreden en er twee keuzes zijn, Android of iOS. Windows 10 Mobile wordt nog niet genoemd als alternatief, maar waar HP werkt aan de Elite x3, lijken Dell en Intel druk bezig te zijn met de Dell Stack. Een Windows 10 Mobile-smartphone die wordt aangedreven door een laptop-processor.

Het moet een compleet nieuw ecosysteem gaan worden, smartphones die je eenvoudig kan ombouwen tot een volwaardige pc. Microsoft heeft eerder al de Lumia 950 en Lumia 950 XL geïntroduceerd die met Continuum konden worden omgebouwd tot een pc. HP heeft recent de Elite X3 gepresenteerd, wederom een smartphone die je als laptop kan gebruiken. Er gaan ook flink wat geruchten over de Surface Phone die ongetwijfeld hetzelfde gaat kunnen.

Dell en Intel werken al sinds 2014 aan een dergelijk apparaat, maar tot op heden heeft het product het levenslicht nog niet gezien. Deze bedrijven willen namelijk een stap verder gaan en geen mobiele processor processor gebruiken, maar een laptop-processor van Intel. Hiermee heb je dus ook flink wat rekenkracht tot je beschikking, het probleem is de afgelopen jaren ongetwijfeld de accuduur geweest, maar dat probleem is inmiddels wel te ondervangen met de nieuwe Intel-chips.

Dell en Intel zouden inmiddels een concept hebben ontwikkeld dat beschikt over een 6,4 inch scherm, waardoor het apparaat tussen een smartphone en tablet in komt te zitten. Het toestel zou zo’n 9mm dik zijn en kunnen beschikken over verschillende configuraties, zo zou deze phablet overweg moeten kunnen met de Intel Y-series maar ook met de Intel Core m3, m5 en m7-processoren. Verder zal Dell de mogelijkheid bieden om te kiezen uit 4 of 8GB werkgeheugen en 128 of 256GB opslagcapaciteit.

De vraag is natuurlijk wanneer het concept wordt omgezet in een massaproduct dat verkocht kan worden. Volgens Evan Blass, die meestal over de juiste informatie beschikt in smartphoneland, kunnen we dit toestel begin 2017 verwachten, ergens in het voorjaar moet het toestel in de verkoop gaan. Rond hetzelfde moment wordt de Surface Phone verwacht, gaat Windows 10 Mobile dan toch succesvol worden in 2017?