2min

HP heeft zijn eerste Windows 10-smartphone beschikbaar gemaakt in de Benelux, de HP Elite x3-smartphone is een high-end smartphone die eigenlijk volledig op de zakelijke markt is gericht, maar ook beschikbaar is voor consumenten. Het toestel kan worden besteld op de website van HP vanuit zowel Nederland als België voor respectievelijk 863 en 882 euro.

HP heeft eerder aangegeven geen ambitie te hebben om een grote rol te gaan spelen op de smartphonemarkt, maar wel met een echt zakelijk toestel op de markt komt in de vorm van deze Elite x3. De HP Elite x3 is een smartphone met een scherm van maar liefst 6 inch met een QHD-resolutie van 2560 x 1440 pixels. Aan de binnenkant is het toestel voorzien van een high-end Snapdragon 820-chip van Qualcomm, 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslagcapaciteit. Daarnaast is er nog de mogelijkheid de opslagcapaciteit uit te breiden met een SD-kaartje van 256GB.

Het unieke aan deze smartphone is de HP Workspace dienst in combinatie met Continuum van Microsoft. Met Continuum is het mogelijk om de smartphone te verbinden met een monitor, toetsenbord en muis en op die manier het toestel als volwaardige pc te gebruiken. Daarbij kan je echter alleen gebruik maken van Windows Store-apps die voldoen aan het Universal Windows Platform van Windows 10. De Workspace-dienst van HP zorgt er echter voor dat je een remote verbinding kan leggen met de HP Cloud waarin je de beschikking hebt over een dedicated Windows-omgeving waarin ook x86-applicaties kunnen worden geïnstalleerd. Hiermee wordt de beperking van Continuum dus min of meer omzeilt.

HP introduceerde de Elite x3 al in Barcelona tijdens de Mobile World Congress in februari. Toen liet het aan Techzine weten dat het toestel niet voor consumenten beschikbaar zou komen. Aangezien het toestel door iedereen besteld kan worden op de HP-website is daar toch deels op teruggekomen.

HP heeft ook de HP Lap Dock ontwikkeld, maar die is nog niet beschikbaar, dit is een soort lege laptop, met scherm, toetsenbord en muis, die via Continuum kan draaien op de smartphone.