Zakenblad Fortune heeft de CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, uitgeroepen tot Zakenman van het Jaar 2016. Het blad doet dat onder meer omdat zijn bedrijf de financiële doelstellingen heeft gehaald en, met zijn 1,7 miljard gebruikers, zo’n groot bereik heeft.

In de aankondiging schrijft Fortune dat de keuze voor Zuckerberg is gemaakt, omdat hij “een gigantisch bedrijf dat 375 miljard dollar waard is, met 22 miljard dollar winst en bijna 1,8 miljard gebruikers” heeft gebouwd. “Zijn snelle opkomst zegt iets over de wereld waarin we leven – steeds meer verbonden aan de sociale netwerken aan onze vingers – en ook over en wereld van bedrijven, waar digitale bedrijven de potentie hebben om in één nacht tijd gigantisch kunnen worden.”

Fortune denkt dat Zuckerberg vanwege zijn jonge leeftijd – hij is pas 32 – vaak onderschat wordt. Maar tegelijk stelt het zakenblad dat Zuckerberg de afgelopen jaren veel kennis op managementvlak heeft laten zien. Facebook bestaat nu twaalf jaar en heeft 16.000 medewerkers.

De nummer twee op de lijst van Fortune is Amazon’s CEO Jeff Bezos, die “niet alleen de wereld van e-commerce domineert, maar wiens Amazon Web Services de transformatie van bedrijven leidt en dat met stemassistent Amazon Echo een nieuwe computerinterface invoert.”

Andere mensen in de toplijst zijn Larry Page van Alphabet (het moederbedrijf van Google), de CEO van Microsoft, Satya Nadella, Apple’s Tim Cook en Nvidia’s Jen-Hsun Huang.