In totaal hebben 97 techbedrijven de handen in één geslagen, waaronder de drie grootste, Apple, Google en Microsoft, om op te treden tegen de immigratieban  die president Trump heeft ingesteld. De techbedrijven hebben allemaal een brief ondertekend waarom ze tegen het ingevoerde immigratieverbod van president Trump zijn. De brief zal worden gebruikt in een rechtszaak tegen de president.

In de brief is te lezen dat het bevel van Trump op meerdere fronten slecht is voor de Verenigde Staten, aldus de techbedrijven. Zo is het verbod volgens de techbedrijven discriminerend, overtreedt het verschillende immigratiewetten en brengt het schade toe aan Amerikaanse bedrijven omdat ze niet wereldwijd talent kunnen binnenhalen.

De bedrijven stellen daarnaast dat immigranten of de kinderen van immigranten verantwoordelijk zijn voor het oprichten van 200 Amerikaanse bedrijven die jaarlijks goed zijn voor 4,2 biljoen dollar aan omzet. Bedrijven als Apple, AT&T, Boeing, Disney, Ford, Google, General Electric en McDonalds zijn allemaal opgericht door immigranten of kinderen van immigranten.

 

De Amerikaanse Staten Minnesota en Washington hebben beide beroep aangetekend tegen het immigratieverbod van Trump. In een eerste rechtszaak dit weekend werd het verbod al opgeheven door een Amerikaanse rechter, maar de Amerikaanse overheid heeft beroep aangetekend. De zaak zal ongetwijfeld snel opnieuw voor de rechter gaan komen.

President Trump heeft het in elk geval voor elkaar gekregen om het binnen twee weken aan de stok te hebben met de complete Amerikaanse techindustrie, die sowieso al geen fan van hem zijn. De techindustrie kan simpelweg niet zonder immigranten omdat ze nog steeds elk jaar duizenden nieuwe werknemers nodig hebben en de Amerikaanse universiteiten onvoldoende nieuwe studenten kunnen leveren. Daarom trekken de bedrijven wereldwijd nieuwe mensen aan die grotendeels naar de Verenigde Staten worden gehaald om te werken.

Nu er een verbod is ingesteld op een aantal Islamitische landen wordt deze keuze al beperkter. De techindustrie vreest echter dat dit pas het begin is en dat het verbod nog verder uitgebreid zal gaan worden, met nog veel meer landen. De bedrijven vrezen ook dat Trump al flink wat schade heeft toegebracht met zijn verbod, buitenlandse werknemers zouden er nu al voor kunnen kiezen om niet in te gaan op een aanbod uit de Verenigde Staten, omdat ze niet het contact willen verliezen met familie en vrienden. Een aanbod voor een baan in Europa is nu wellicht aanlokkelijker.