IBM maakt WebSphere Liberty-code open-source

Abonneer je gratis op Techzine!

IBM heeft laten weten de essentiële code voor WebSphere Liberty open-source te maken. Met deze stap wil het bedrijf Java-microservices en cloud-native apps ondersteunen. Volgens IBM is deze stap noodzakelijk aangezien ontwikkelaars steeds sneller ideeën in production-ready apps moeten omzetten en deze apps verder moeten opschalen voor het bereiken van meer gebruikers.

De code is beschikbaar op GitHub onder de Eclipse Public License V1. Het Open Liberty-project brengt de noodzakelijke componenten voor de ontwikkeling van Java-apps en microservices naar ontwikkelaars. Daarnaast gebruikt Open Liberty de robuuste en bewezen Java AA-foundation van WebSphere Liberty en de nieuwste innovatie van de MicroProfile-community.  Gebruikers kunnen op ieder moment overstappen naar de betaalde versie van WebSphere Liberty, waarbij onder meer technische ondersteuning en andere geavanceerde mogelijkheden geboden worden.

Ian Robinson, chief architect van WebSphere, hoopt dat Open Liberty ontwikkelaars helpt hun ideeën om te zetten naar volwaardige, zakelijke applicaties. Anderzijds hoopt hij met deze stap meer ideeën en innovaties te brengen naar de WebSphere-familie, zodat de Java-community bij grote en kleine organisaties kan profiteren.

Inspanningen IBM

De stap naar het open-source maken van WebSphere Liberty past bij IBM’s inspanning om open innovatie te ondersteunen. Zo is het bedrijf lid van Eclipse MicroProfile. Dit project introduceert API’s en infrastructuren voor de ontwikkeling van microservices-applicaties zonder vendor lock. Daarnaast lanceerde IBM in samenwerking met andere bedrijven Itsio, een open-source dienst die ontwikkelaars een vendor-neutral manier biedt voor het beheer van netwerken van verschillende microservices op cloudplatforms.