Abonneer je gratis op Techzine!

Apple klaagt onbekende individuen aan die geclassificeerde informatie over nieuwe Apple producten lekken aan de pers en op het internet. Zo is vrijdag gebleken uit rechtbankdocumenten van de Californische Superior Court.
De aanklacht komt enkele weken voor de jaarlijkse show waarin Apple haar nieuwe producten aankondigt.

Apple doet altijd vrij geheimzinnig als het gaat over nieuwe producten, terwijl fans van Apple er een levendige discussie op nahouden op het internet. Zo doen in de afgelopen weken de geruchten dat Apple een nieuwe iPod zal uitbrengen gebaseerd op Flash geheugen.

In de aanklacht zegt Apple dat concurrenten voordelen kunnen hebben bij gelekte informatie.
"Om succesvol te zijn moet Apple innovatieve producten ontwikkelen en deze producten op de markt brengen voordat de concurrenten dit doen. Als deze concurrenten al voor de introductie op de hoogte zijn van Apple’s nieuwe producten kunnen ze hun producten daar op aan passen en zo Apple’s plannen dwarsbomen", aldus Apple in de aanklacht.

Het is overigens niet de eerst keer dat Apple iemand aanklacht voor het verspreiden van vertrouwelijk informatie op het internet.
In december 2002 klaagde Apple een ex-werknemer aan die tekeningen, afbeeldingen en specificaties van de PowerMac G4 op het internet had geplaatst.

Apple weet in deze zaak dus niet wie ze precies aanklagen. De aangeklaagde wordt dan ook als volgt omschreven:
"Een ongeïndentificeerde individueel, die alleen of met anderen opereert, heeft recentelijk vertrouwelijke informatie over een nog niet uitgebracht Apple product verduistert en verspreid op websites".

Apple weet dus ook niet de echte namen van de verdachten en ook niet of het één persoon, een werknemer of een bedrijf is. Als de verdachte(n) tijdens de rechtszaak bekend worden dan zal Apple de aanklacht daarop aanpassen.