Abonneer je gratis op Techzine!

De caberetiers van de Britse Ricky Gervais Show zijn de eersten die zich wagen op de betaalde podcastmarkt. Tot nog toe is podcasten voornamelijk vrijwilligerswerk geweest.

De komieken Ricky Gervais, Steven Merchant en Karl Pilkington maken de shows. De eerste 12 afleveringen staan bovenaan in de download top van iTunes en werden gesponserd door de Engelse krant The Guardian. De volgende afleveringen zullen op Audible.com verkocht worden, omdat iTunes de mogelijkheid tot de verkoop van podcasts niet bied. Een abbonnement op de show kost 7 pond per maand, en dan krijg je 4 shows van een half uur. De volgende serie afleveringen zal weer uit 12 afleveringen bestaan.

Hiermee zijn ze de eerste die echt geld vragen voor hun podcasts. Andere podcast worden bijvoorbeeld betaald uit de opbrengsten van advertenties en donaties. Veel mensen in de podcastwereld zijn uiteraard benieuwd naar de uitslagen van dit experiment. Slaagt het, dan zal het waarschijnlijk storm lopen op Audible.com wat podcasts betreft. Of het experiment slaagt is nog onzeker, omdat de meeste mensen niet gewend zijn om voor een podcast te betalen, in tegenstelling tot muziek.

Een voorproefje is te horen op de site van The Ricky Gervais show.