Abonneer je gratis op Techzine!

LeaseWeb, één van Europa’s grootste hosting providers, heeft zijn netwerk opgewaardeerd naar 10 Gigabit Ethernet MPLS, op basis van dertien Cisco Catalyst 6500 Series switches, om zo te kunnen voldoen aan de sterk groeiende vraag.

De Cisco Catalyst 6500 Series switches zijn geschikt voor Multi Protocol Label Switching (MPLS), een mechanisme om data sneller en via een directere route over een computernetwerk te transporteren. Dit resulteert in minder routeringsproblemen en een betere zichtbaarheid. Door MPLS te combineren met Class of Service (CoS) kan er aan de datapakketten ook prioriteit worden toegekend voor bepaalde toepassingen, zoals Voice over IP. Een belangrijk bijkomend voordeel van de Cisco Catalyst 6500 Series switches is dat LeaseWeb nu veel minder gevoelig is voor Denial of Service attacks (DDOS).

De nieuwe Cisco switches zijn specifiek ontwikkeld om de kosten voor bandbreedte en netwerkbereik verder omlaag te brengen. Service providers, maar ook managers van bedrijfsnetwerken, kunnen hun netwerken opwaarderen door hogesnelheidsverbindingen te bouwen tussen de switches in hun datacentra of tussen gebouwen op tientallen kilometers afstand van elkaar, steeds op basis van het Ethernet-protocol.

Traditioneel is Ethernet een LAN-technologie. Door de komst van de 10GE modules is Ethernet nu ook bruikbaar voor Metropolitan Area Netwerken (MAN’s) en Wide Area Netwerken (WAN’s). Hierdoor is 10 Gigabit Ethernet over ‘dark fiber’ een belangrijke toepassing geworden voor service providers en voor grote bedrijven met meerdere vestigingen. 10 Gigabit Ethernet is gemakkelijker te managen dan bestaande oplossingen en maakt beter gebruik van de glasvezel, waardoor de total cost of ownership (TCO) lager is.

LeaseWeb gebruikt de Cisco Catalyst 6500 Series switches in combinatie met SUP720-3BXL en X6704-10GE. Deze apparatuur gebruikt LeaseWeb ook in het buitenland om op de belangrijkste internetknooppunten internet verkeer uit te wisselen (peering). Momenteel zijn Amsterdam, Londen, Frankfurt en Brussel aangesloten. LeaseWeb verwacht dit jaar nog New York, Parijs, Zürich, Wenen, Madrid, Praag en Warschau toe te voegen. Door deze directe routes daalt de kostprijs en neemt de kwaliteit toe.

Sinds de oprichting in 1997 is LeaseWeb gestaag gegroeid. Het bedrijf heeft inmiddels ruim 5000 servers in beheer en dat aantal groeit de laatste maanden sterk. Con Zwinkels, Managing Director en medeoprichter van LeaseWeb: “De economie trekt duidelijk aan. Niet alleen krijgen we weer veel nieuwe klanten, ook bestaande klanten nemen meer ruimte, servers en bandbreedte bij ons af. De laatste maanden hebben we er elke maand meer dan 150 servers bijgezet. De keuze voor Cisco apparatuur was niet moeilijk. We gebruiken al jaren switches van Cisco en de kwaliteit, duurzaamheid en upgrademogelijkheden maken het tot investeringen die zich prima terugbetalen. Alles draait in onze markt om stabiliteit. Ook om snelheid natuurlijk, maar snelheid zonder stabiliteit is niets waard.”

Ook Techzine maakt gebruik van het Leaseweb netwerk. Techzine is via Dolphin Internet Services klant van Leaseweb.