Google Cloud krijgt meer ondersteuning van open-source Cloud Native Buildpacks om het creëren van container-applicaties te versnellen. De open-source technologie is vooral handig omdat het veel handmatige acties automatiseert.

Binnen Google Cloud worden enkele belangrijke basisdiensten vanaf nu door de open-source technologie Cloud Native Buildpacks ondersteund. Met de open-source technologie -oorspronkelijk ontwikkeld door Salesforce-dochter Heroku- kunnen ontwikkelaars sneller applicaties in containers samenstellen.

Automatisering

Met de zogenoemde buildpacks verdwijnt het handmatige samenstelwerk dat ontwikkelaars moeten verrichten wanneer ze applicaties in containers creëren. Bijvoorbeeld het, naast de code, toevoegen van allerlei elementen als security modules en images van het besturingssysteem. Al deze componenten moeten vervolgens handmatig in een enkel bestand worden samengevoegd.

Buildpacks automatiseren dit proces door de source code van de applicaties te scannen, vervolgens te bepalen welke ondersteunende componenten nodig zijn en deze vervolgens samen te voegen. Dit alles zonder handmatig ingrijpen. Hierbij krijgen gebruikers uiteindelijk een gebruiksklaar Docker-image dat zij op hun infrastructuur kunnen uitrollen.

Functionaliteit binnen Google Cloud

Google Cloud zorgt er nu voor dat voor belangrijke onderdelen van zijn platform de buildpacks-technologie de standaard wordt. Zo worden buildpacks nu onder meer het standaardmechanisme voor het uitrollen van software op het App Engine-hostingplatform van Google Cloud. Ook worden buildpacks het standaard mechanisme voor het uitrollen van serverless computing workloads voor de tool Cloud Functions.

Daarnaast beschikt Cloud Shell, de tool waarmee bedrijven hun cloudinfrastructuur van Google Cloud kunne beheren, nu over ingebouwde buildpacks-functionaliteit. Verder ondersteunen nu ook de tools Cloud Code en de Skaffold-hulpdiensten voor coderen de buildpacks-technologie.

Beschikbaarheid open-source templates

Naast de vele tools die nu buildpacks ondersteunen of standaard aan boord hebben, biedt Google Cloud zijn klanten nu ook open-source templates voor de technologie. Deze templates moeten de adoptie van Cloud Native Buildpacks verder vergroten, zo hoopt de cloudgigant.

Klanten kunnen deze pre-packaged templates in hun softwareprojecten gebruiken. Ieder template heeft een kopie van een Linux-besturingssysteem, in dit geval Ubuntu versie 18.04, dat door de techgigant wordt beheerd. Applicaties die met een door Google Cloud geleverd buildpack zijn gebouwd, ontvangen op deze manier automatisch security-updates wanneer die worden uitgebracht, zonder dat de hele applicatie opnieuw moet worden gebouwd.

Cloud Native Buildpacks maken deze automatische updates mogelijk met behulp van ‘rebasing’. Hierbij kan het in de samengestelde applicaties ingebouwde besturingssysteem nieuwe updates krijgen, zonder dat de hele applicatie opnieuw van de grond af hoeft te worden opgebouwd. Deze technologie wordt dus ook voor de security-updates ingezet.

Customizing

Daarnaast kunnen de Google Cloud Buildpacks -die geschreven zijn in de programmeertaal Go- geheel naar wens worden samengesteld door er andere system packages aan toe te voegen. Hiermee kunnen ontwikkelaars hun container-applicaties naar de eigen specifieke wensen aanpassen.

De Google Cloud Buildpacks-templates zijn nu beschikbaar op GitHub.

Tip: Wat is Google Anthos? Is dit de moderne cloud infrastructuur die je zoekt?