Abonneer je gratis op Techzine!

De laptop wint steeds meer terrein, ten koste van de desktop pc´s. In 2006 werden er in Nederland meer laptops dan desktops verkocht. Ook Europees gezien worden er meer laptops dan desktops verkocht.

Eigenlijk is er weinig schrikbarend aan, laptops worden tegenwoordig steeds goedkoper. De verwachting is dat in 2009 zo goed als alle desktops verdrongen zijn en iedereen een notebook heeft. Fabrikanten spelen op dit moment in op wat de consument wil en brengen steeds lichtere en betere modellen op de markt die de desktop prima kunnen vervangen.

Lieven de Meester, werkzaam bij Toshiba, stelt hierover: "Notebooks worden steeds kleiner en lichter. Door de SSD (Solid State Drive, flashharddisk zonder bewegende delen, red.) hebben we nu het record op 779 gram gezet. Naarmate deze technologie in prijs daalt, zal deze toegepast worden in een groter aandeel notebooks. De laptop wordt hierdoor niet alleen lichter, maar data wordt dankzij de techniek ook sneller toegankelijk."

Doordat men in desktops sneller dingen heeft ingebouwd test men voornamelijk in desktops de nieuwste technologiën, denk aan Blu-ray dat alleen nog maar in desktops beschikbaar is. Hier wil Sony echter wat aan veranderen: "De trend in multimedia is een snelle grafische kaart, blu-ray, en een HDMI-uitgang om de tv gemakkelijk te koppelen." Sony brengt eind dit voorjaar twee laptops op de markt met een ingebouwde Blu-ray speler.

Mark Siekmans, werkzaam bij MSI, meldt dat gaming tegenwoordig steeds beter mogelijk is in laptops: "Zo hebben we zelf een gaming notebook die high end games zonder problemen kan afspelen. Die is beschikbaar in 15 inch voor het meer draagbare en 17 inch voor de echte desktopvervanger. De toekomst is dat de desktop verdwijnt en de laptop het overneemt."

Hewlett-Packard is nog niet helemaal overtuigt van de stelling dat de notebook het over gaat nemen: "Je ziet steeds vaker meerdere notebooks in een huishouden. De conclusie dat ze elkaar verdrijven, gaat dus niet helemaal op. Het is namelijk in veel gevallen complementair gebruik", aldus Jeannette de Wilde.