Abonneer je gratis op Techzine!

Technische Universiteit Eindhoven gaat samen met zes andere Europese onderzoeksinstellingen een database ontwikkelen waarin taken en handelingen die robots hebben geleerd worden opgeslagen.

Het doel van deze database is dat robots die taken niet meer zelf hoeven te leren wat een versnelling in de ontwikkeling van robots moet bereiken. Het RoboEarth-project heeft de duur van vier jaar en kent een budget van 5,6 miljoen euro. De TU Eindhoven is de leider van dit project.


RoboEarth wordt door de TU/e omschreven als "een World wide web voor robots". RoboEarth richt zich voornamelijk op de robots voor de industrie en in de zorg. Het voordeel is dat andere robots, op iedere locatie veel sneller nieuwe handelingen kunnen leren. Door deze database kunnen robots in een zorgomgeving bijvoorbeeld ook taken leren die niet gepland waren toen ze werden gebouwd.

De TU Eindhoven verteld over het project, "Bedrijven kunnen de kennis in RoboEarth uitbreiden of gebruiken voor compleet nieuwe toepassingen. RoboEarth zal innovatie versnellen en dit zal naar verwachting leiden tot een hogere kwaliteit van robottoepassingen".