Abonneer je gratis op Techzine!

De Britse Internetproviders hebben zich tegen het plan gesteld om een censuurwet in te voeren. De wetgeving moet ervoor zorgen dat ISP’s internetwebsites afsluiten die illegale content aanbieden. De providers zelf zijn echter tegen te wet.

De wet moet het mogelijk maken dat internetwebsites afgesloten worden zodra anti-piraterij-instanties aangeven dat de website illegale content bevat. Om een dergelijke sluiting terug te draaien is een gerechtelijk proces nodig, omdat alleen de rechtsprekende macht de bevoegdheid krijgt een beslissing ongedaan te maken.

De providers geven echter aan dat de praktijk waarschijnlijk zal uitwijzen dat er nooit rechtszaken daadwerkelijk voorkomen en dat het hoge kosten meebrengt voor de providers zelf. Zij moeten immers verdediging regelen en de gerechtskosten betalen. Daarnaast zorgt de wet ervoor dat media gemakkelijk invloed kan uitoefenen op wat er wel en niet gecensureerd wordt.

Afgelopen week werd er al een consensus bereikt over het afsluiten van internetabonnementen. Een veelpleger zou namelijk zijn abonnement kwijtraken als hij veel dat soort websites bezocht. Internetproviders hebben hun gelijk gekregen van de wetgevende macht in Engeland en dit deel is toen geschrapt. De providers gaan echter nog steeds niet akkoord met het wetsvoorstel.