Abonneer je gratis op Techzine!

Apple heeft een patent weten te verkrijgen die het andere fabrikanten nog wel eens goed lastig kan gaan maken. Het patent heeft een brede betrekking op aanraakbediening, een techniek die wij inmiddels goed kennen als de touchscreentechnologie.

Het is vrij verwonderlijk dat het Amerikaanse patentenbureau USPTO het patent heeft goedgekeurd. Het patent is namelijk zo algemeen dat vrijwel elk apparaat met een touchscreen onder dit patent kan vallen. Het patent omschrijft namelijk hoe een scherm of interface reageerd op de input van een vinger. De software reageert op de input en zal vervolgens de gebruiker een nieuwe pagina voorschotelen. In het patent wordt ook nog multi-touch beschreven.

Ondanks de goedkeuring van dit behoorlijk algemene patent liet het bureau recent nog weten dat zij juist de regels rondom patenten aan zou gaan scherpen. Er zou nog beter opgelet gaan worden of een patent wel echt iets nieuws is en niet iets is wat al bestaat. Iets wat bij dit patent duidelijk niet het geval is. In de lijn der verwachting ligt nu dat verschillende fabrikanten dit patent zullen gaan aanvechten om zou te voorkomen dat zij straks Apple moeten gaan betalen om gebruik te kunnen maken van de touchscreentechnologie. Iets wat momenteel gebeurd bij vrijwel elke nieuwe mobiele telefoon en tablet.